För press

Logos, fotos och biografi av Tapiola Sinfonietta.

Fotos


Tapiola Sinfonietta © Antti Kangassalo


Tapiola Sinfonietta © Sami Parkkinen


Intendentti Juha Ahonen © Antti Kangassalo


Sairaalamuusikko Pasi Pihlaja ©


Neuvolamuusikko Leena Tuomisto-Saarikoski © Antti Kangassalo


DocT Tero Toivonen © Antti Kangassalo

Biografi

Tapiola Sinfonietta – precist och med känsla

Tapiola Sinfoniettas rötter finns i det från och med 1960-talet vitala musiklivet i Hagalund i Esbo. Orkestern är känd för sin omfattande och mångsidiga repertoar samt för att den ofta uppträder även utan dirigent. I orkesterns egen klang kan man höra musikernas djupa inbördes växelverkan.
Tapiola Sinfonietta grundades år 1987 och har under trettio år växt från en stråkorkester till en wienklassicistisk orkester med 42 musiker. Över hälften av musikerna har spelat i orkestern ända sedan den grundades. Till skillnad från andra finländska orkestrar ansvarar orkestern själv för sin konstnärliga programplanering.
Tapiola Sinfonietta har ett långvarit samarbete med sina konstnärliga parter och orkestern besöks regelbundet av vår tids mest lysande dirigenter och solister. På programmet finns även rikligt med kammarmusik och fördomsfria produktioner över konstgenrerna.
Det långvariga samarbetet med flera kulturaktörer i Esbo har gett ny publik över musikens genregränser. I arbetet som Esbo stadsorkester når orkestern lyssnare förutom i konsertsammanhang även i skolor, sjukhus, rådgivningar och äldreboenden. Tapiola Sinfonietta besöker regelbundet finländska festivaler och har gjort flera turnéer i Europa, Asien och USA. Orkestern spelar in skivor för skivbolagen BIS, Ondine och CPO och diskografin med över 60 skivor har noterats världen över.