Konstnärlig ledning

Tapiola Sinfonietta har sedan år 2001 haft en förvaltningsmodell där det konstnärliga huvudansvaret ligger på den konstnärliga ledningsgruppen och programdelegationen i stället för på chefdirigenten. Ett fåtal kammarorkestrar i världen leds av en motsvarande grupp.

Från år 2001 har den konstnärliga ledningsgruppen ansvarat för orkesterns konstnärliga riktlinjer. Ledningsgruppens huvudsakliga uppgifter är att planera orkesterns repertoar och utveckla den konstnärliga nivån. Gruppen väljer programmen för konserterna samt de gästande dirigenterna och solisterna och framställer ett förslag till programdelegationen. Den konstnärliga ledningsgruppen består förutom intendent samt med två musiker som orkestern väljer bland sina medlemmar. Säsongen 2020/21 är musikermedlemmarna I konsertmästare Janne Nisonen och stämledaren för flojt Hanna Juutilainen.

Konstnärliga partner 2021/22:
Ryan Bancroft
, dirigent
Marzi Nyman, gitarrist och kopositör

Residensartist 2021/22:
Sebastian Fagerlund, kompositör

Chefdirigenterna från 1987:

1987-1988 Jorma Panula
1987-1990 Juhani Lamminmäki
1990-1992 Osmo Vänskä
1993-2006 Jean-Jacques Kantorow
1999-2001 Tuomas Ollila

Konstnärliga partner:
2001-2002 John Storgårds
2003-2009 Olli Mustonen
2006-2013 Pekka Kuusisto
2006-2012 Stefan Asbury
2010-2019 Mario Venzago
2011-2014 Santtu-Matias Rouvali
2013- Marzi Nyman
2014-2019 Alexander Melnikov
2018-2021 Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä, konstnärlig partner

Dirigenten och cellisten Klaus Mäkelä har väckt stor uppmärksamhet som musiker och gjort ett bestående intryck på musiklivet i Finland. Hösten 2018 började han arbeta både som Tapiola Sinfoniettas konstnärliga partner och Sveriges Radios symfoniorkesters förste gästdirigent. Han är också konstnärlig ledare i Åbo musikfestspel och från säsongen 2020/2021 han ska arbeta som chefdirigent och konstnärlig rådgivare för Oslo filharmoniska orkester.
Klaus Mäkelä har dirigerat nästan alla finländska symfoniorkestrar och han arbetar nu regelbundet med Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester, Tampere Filharmonia, Åbo filharmoniska orkester och Mellersta Österbottens kammarorkester.
Mäkelä har gjort flera debuter i Europa, USA, Kanada och Japan, bl.a. Minnesotas orkester, Metropolitan-orkestern i Tokyo, Ottawas nationella konstcentrums orkester, Kungliga filharmonikerna i Stockholm, Göteborgs symfoniker, Frankfurt radio symfoniorkester, Kammerakademie Potsdam och Orchestre de Paris.
År 2014 fick Mäkelä andra pris och publikens favorit-priset i Åbo XII cellotävling. Han har uppträtt som solist med flera av vårt lands symfoniorkestrar och som kammarmusiker på de viktigaste finländska kammarmusikfestivalerna.

Under säsonger 2018-2020 inleder Tapiola Sinfonietta och Mäkelä en Beethoven-serie med alla symfonierna.

klausmakela.com

Foto: Marco Borggreve

Marzi Nyman, konstnärlig partner

Marzi Nyman representerar kanske inte den mest traditionella uppfattningen om en konstnärlig partner för en klassisk kammarorkester. Men Marzis kompetens som gitarrist, sångare, kompositör och arrangör samt hans musiknätverk för lätt musik har med framgång använts särskilt vid konserter för barn och ungdom. Då samarbetet fortskrider kommer elgitarren att förenas med kammarorkestern också i en mera klassisk bemärkelse.

”Jag har en djup passion för kammar- och orkestermusik. Då musikerna i Sinfoniettan inviterade mig som partner, fick jag nypa mig i skinnet. Mina känslor hade blivit besvarade! Partnerskapet är absolut en av de viktigaste hedersbetygelserna jag fått.
Kontakten med spelarna är ytterst viktig för mig. Min dröm är att dialogen mellan oss fördjupas så att man vid våra konserter hör ett riktigt ”band” spela, ett band som jag har privilegiet att vara medlem av. Min sinnesstämning är denna: ”Lekplatsen är öppen, välkomna!”

Foto: Aki-Pekka Sinikoski

Tuuli Takala, residensartist

Sopranen Tuuli Takala har valts till Tapiola Sinfoniettas residensartist för säsongen 2020/21. Under sin tid som residensartist uppträder Tuuli Takala som solist med Tapiola Sinfonietta samt som kammarmusiker.
Tuuli Takala är en av sin generations mest framgångsrika finländska operasångare, såväl i Finland som internationellt. Sedan år 2015 är hon engagerad vid Dresdens kända statsopera (Semperoper), och hon uppträder även regelbundet på huvudscener såväl i Finland som utomlands.

Takala gjorde sin professionella debut vid Finlands Nationalopera år 2013 som Nattens drottning i Mozarts opera Trollflöjten. Förutom sina flera framgångsrika roller har Tuuli Takala även fått pris i många nationella och internationella tävlingar, däribland segrarna i Timo Mustakallio-tävlingen och Kangasniemi sångtävling år 2013. Hösten 2018 fick Semperopers stiftelses Curt Taucher-pris.

tuulitakala.com

Foto: Jouni Harala

Hedersdirigent

Den franske dirigenten-violinisten Jean-Jacques Kantorow utsågs till Tapiola Sinfoniettas hedersdirigent år 2011. Han var orkesterns konstnärliga ledare 1993–1999 och ordinarie dirigent 2000–2006. Kantorows period hade en central betydelse för utvecklingen av Sinfoniettas karakteristiska klang. Med honom har orkestern också gjort en mängd skivinspelningar: av totalt ca 60 inspelningar har en tredjedel gjorts med Kantorow. Vid sidan av sitt arbete som dirigent har Kantorow gjort en framgångsrik karriär som konsertviolinist och vunnit pris i ett flertal internationella tävlingar.

Jean-Jacques Kantorow