Sebastian Fagerlund är Tapiola Sinfoniettas nya residenskonstnär

Nyheter 9.5.2021

Tapiola Sinfonietta har utsett kompositören Sebastian Fagerlund till residenskonstnär för säsongen 2021/22. Under hans residensperiod framför orkestern fem av Fagerlunds verk, av vilka tre är Tapiola Sinfoniettas beställningsverk och samtidigt uruppföranden.

Under höstsäsongen 2021 uruppför Tapiola Sinfonietta Fagerlunds flöjtkonsert ’Terral’ med Sharon Bezaly som solist. Under vårsäsongen 2022 uruppförs i sin tur kammarsymfonin ’Auroral’ samt en pianotrio som ännu är under arbete.

Ur Fagerlunds tidigare produktion står gitarrkonserten ’Transit’ samt oktetten ’Autumn Equinox’ på programmet. Våren 2022 spelar Tapiola Sinfonietta in de båda nya orkesterverken samt oktetten på skiva för skivbolaget BIS. 

Sebastian Fagerlund är en av vår tids betydande europeiska tonsättare, vars verk har framförts av berömda orkestrar världen över. I sina kompositioner granskar Fagerlund ofta tillvarons grundfrågor. Den starka musikaliteten och den virtuosa tonbehandlingen förmedlas till lyssnaren som ett musikaliskt drama, i vilket ett starkt uttryck förenas med intensitet och en levande dialog.

”Kontakten och samarbetet mellan musiker och konstnärer har alltid inspirerat mig i mitt kompositionsarbete. Tapiola Sinfonietta är känd som en speciellt mångsidig och vidsynt orkester, så det är verkligen inspirerande att inleda ett tätt samarbete som den här unika orkesterns residenskompositör. Jag väntar mycket på den gemensamma musikaliska resan och den spännande dialogen, som jag tror kommer att ge mig, orkestern och publiken nya upplevelser och impulser”, beskriver Fagerlund sina stämningar.

Video: Introducing Sebastian Fagerlund

Sebastian Fagerlunds verk och biografi.

Pressmeddelande: Sebastian Fagerlund är Tapiola Sinfoniettas nya residenskonstnär

Photo: Simon von Boxtel