Klaus Mäkelä är Sinfoniettas nya konstnärliga partner

Nyheter 22.12.2017

Tapiola Sinfonietta har till ny konstnärlig partner kallat Klaus Mäkelä, den just nu mest omtalade finska dirigenten. Han inleder sin period hösten 2018, och som partner under åren 2018-2021 kommer han att uppträda tillsammans med Tapiola Sinfonietta som både dirigent, solist och kammarmusiker. Under hans ledning framför orkestern bl.a. Beethovens nio symfonier i nummerordning.

”För mig är det en stor ära att i framtiden arbeta allt mer med den här fantastiska orkestern och fördjupa vårt samarbete. I Tapiola finns en utmärkt anda, en fin klangkultur som bygger på ett långt samspel och en hög grundkvalitet. För mig som dirigent möjliggör det här en stilistiskt mångsidig repertoar och ett noggrant detaljarbete. Verkligen inspirerande!”, säger Klaus Mäkelä.

För Tapiola Sinfonietta har Mäkelä planerat en konsertserie med Beethovens alla symfonier, som under åren 2018-2020 framförs i nummerordning, Den första konserten i serien är 14.9.2018, då orkestern bl.a. spelar Beethovens symfoni nr 1.

”Serien med Beethovens nio symfonier hör till musikhistoriens mest betydande helheter. Runt symfonierna har jag skapat mycket olika konsertprogram, med övriga verk som återspeglar symfoniernas grundkaraktärer eller egenskaper. På programmen står allt från barock till uruppföranden – musik från en period på över 350 år.”

Klaus Mäkelä (f. 1996) har studerat orkesterledning vid Sibelius-Akademin på Jorma Panulas klass samt cello för bl.a. Marko Ylönen och Hannu Kiiski. Mäkelä fick andra pris och priset som publikens favorit i Åbo XII cellotävling 2014. Han har uppträtt som dirigent och cellosolist med nästan alla av Finlands mest ansedda orkestrar. Mäkelä har väckt stort intresse som musiker såväl i Finland som internationellt. Under säsongen 2017/18 gör han betydande debuter i Europa, USA, Kanada och Japan där han gästdirigerar bl.a. Minnesota Orchestra, Tokyo Metropolitan-orkestern, Kungliga filharmonikerna i Stockholm, Kammerakademie Potsdam samt Finlands Nationalopera.

I vårsäsongens öppningskonsert i den 12. januari 2018 Mäkelä uppträdar med Tapiola Sinfonietta både som dirigent och cellist tillsammans med den unge franska toppviolinisten Marc Bouchkov. Biljetter: Lippupiste