Helhetsinspelning av Schumanns symfonier nu på YouTube

Nyheter 14.11.2019

Tapiola Sinfoniettas och dirigenten Sir Roger Norringtons unika framförande av alla Robert Schumanns symfonier nu på YouTube

Tapiola Sinfonietta har på sin Youtubekanal publicerat en inspelning av alla Robert Schumannssymfonier, som gjordes i samband med konserterna 12-13.9.2019 i Esbo kulturcentrum. Orkestern dirigeras av den ansedda brittiske dirigenten Sir Roger Norrington. Helheten består av Schumanns symfonier nr 1, 2, 4 och 3 samt Norringtons korta presentationer, i vilka han belyser var och en av symfoniernas historiska kontext. Presentationsvideorna är textade till engelska och finska.

Norrington har haft en lång och förtjänstfull karriär, och på videorna får vi njuta av hans fängslande och godmodiga arbete. Partituret visar sig vara onödigt; Norrington känner till dessa symfonier även utan noter, in i minsta detalj. ”Norrington presenterar klangligt fräscha, energiska men ändå avslappnade tolkningar av en repertoar han uppenbart älskar av hela sitt hjärta.” – Hufvudstadsbladet, 15.9.2019.

I symfonierna kan man höra Sir Roger Norringtons djupa kännedom om den klassiska musikens historiska framförandepraxis, om vilken han talar även i sina presentationer. Användningen av vibrato är minimal, hans tempon tillräckligt rörliga och fraseringarna ändamålsenliga. Det autentiska intrycket förstärks av att Tapiola Sinfonietta till sin storlek motsvarar en orkester från den wienklassicistiska epoken.

Tapiola Sinfonietta är en kammarorkester som är känd för sina stilmedvetna tolkningar av verk från den wienklassicistiska perioden och för sitt samarbete med representanter från olika musik- och konstgenrer. Skivinspelningarna i orkesterns omfattande diskografi har fått flera internationella pris, av vilka det senaste är CHOCS de l’année 2019 för skivan med musik av Sain-Saëns (BIS) tillsammans med pianisten Alexandre Kantorow och dirigenten Jean-Jacques Kantorow.

Se videorna här: https://www.youtube.com/user/TapiolaSinfonietta/videos