Ryan Bancroft inleder sin period som Tapiola Sinfoniettas nya konstnärliga partner

Nyheter 7.5.2021

Tapiola Sinfonietta välkomnar sin nya konstnärliga partner, dirigenten Ryan Bancroft. Under sin treåriga period bjuder Bancroft på många intressanta programhelheter. Den första konserten under hans ledning är 24.9.2021, med bland annat verk av Sebastian Fagerlund, residenskompositör för säsongen 2021/22. Orkestern fortsätter även sitt samarbete med sin mångsidiga konstnärliga partner Marzi Nyman.

Ryan Bancroft från USA blev internationellt känd år 2018 när han segrade i den ansedda Malkotävlingen för unga dirigenter. Han fick även publikpriset i tävlingen. Efter det har han debuterat i flera europeiska orkestrar, i sitt hemland USA. Hösten 2020 började han arbeta som chefdirigent vid BBC Wales nationalorkester.

”Det är en ära att få bli Tapiola Sinfoniettas konstnärliga partner. Under dessa svåra tider söker vi glädje och tröst i konsten; det är hoppfullt att vi även blickar entusiastiskt mot framtiden. I samarbetet med denna orkester har jag funnit ett sällsynt och djupt rörande sätt att närma sig musicerandet: ivern att tänka om när det gäller konsertupplevelsen, hängivenheten till kammarmusikidealen samt den anmärkningsvärda ”vi gör det här tillsammans”-inställningen. På grund av de här orsakerna känner jag en oerhörd tacksamhet till de enastående musikerna, personalen och publiken för deras varma välkomnande.”

Ryan Bancroft debuterade i Tapiola Sinfonietta i oktober 2019 och omedelbart uppstod ett varmt förhållande mellan honom, musikerna och orkesterns administration. Bancroft gästade Tapiola Sinfonietta även under säsongen 2020/21. Orkestern väntar ivrigt på samarbetet med Bancroft, vars mångsidiga musikerskap – en repertoar omfattande olika genrer, djupa tolkningar och förmåga att spela flera instrument – har imponerat både på publiken och kritikerna.

”Ryan Bancrofts första kontakt med orkestern var elektrisk. Redan under de första övningsdagarna vädjade musikerna till administrationen att Ryan snart skulle komma på nytt. Vi väntar ivrigt på att samarbetet skall börja”, berättar Tapiola Sinfoniettas II intendent Anna Jaskiewicz.

Webbsidan: Ryan Bancroft