Dirigenten Ryan Bancroft är Tapiola Sinfoniettas nya konstnärliga partner

Nyheter 28.5.2020

Tapiola Sinfonietta har till ny konstnärlig partner valt dirigenten Ryan Bancroft, som inleder sin tre år långa period hösten 2021. Den nuvarande partnern Klaus Mäkeläs period tar då slut medan Marzi Nymans period ännu fortsätter.

Ryan Bancroft från USA blev internationellt känd år 2018 när han segrade i den ansedda Malkotävlingen för unga dirigenter. Han fick även publikpriset i tävlingen. Efter det har han debuterat i flera europeiska orkestrar, i sitt hemland USA. Hösten 2020 inleder han arbetet som chefdirigent vid BBC Wales nationalorkester.

”Det är en ära att få bli Tapiola Sinfoniettas konstnärliga partner. Under dessa svåra tider söker vi glädje och tröst i konsten; det är hoppfullt att vi även blickar entusiastiskt mot framtiden. I samarbetet med denna orkester har jag funnit ett sällsynt och djupt rörande sätt att närma sig musicerandet: ivern att tänka om när det gäller konsertupplevelsen, hängivenheten till kammarmusikidealen samt den anmärkningsvärda ”vi gör det här tillsammans”-inställningen. På grund av de här orsakerna känner jag en oerhörd tacksamhet till de enastående musikerna, personalen och publiken för deras varma välkomnande.”

Ryan Bancroft debuterade i Tapiola Sinfonietta i oktober 2019 och omedelbart uppstod ett varmt förhållande mellan honom, musikerna och orkesterns administration. Bancroft gästar Tapiola Sinfonietta även under säsongen 2020/21. Orkestern väntar ivrigt på samarbetet med Bancroft, vars mångsidiga musikerskap – en repertoar omfattande olika genrer, djupa tolkningar och förmåga att spela flera instrument – har imponerat både på publiken och kritikerna.

“Jag ser fram emot vår första säsong tillsammans och jag väntar lika ivrigt på den kommande säsongen under vilken orkestern och jag presenterar två olika program som visar denna ensembles musikaliska mångsidighet. En av konserterna har ett inspirerande program med verk av Tristan Murail, Thomas Adès och W.A. Mozart och det andra programmet är mer reflekterande med verk av Sebastian Hilli, Franz Schreker, Charles Ives och Richard Strauss. Med allt som är på kommande är jag ivrig att få börja.”

”Ryan Bancrofts första kontakt med orkestern var elektrisk. Redan under de första övningsdagarna vädjade musikerna till administrationen att Ryan snart skulle komma på nytt. Vi väntar ivrigt på att samarbetet skall börja”, berättar Tapiola Sinfoniettas tf. intendent Anna Jaskiewicz.

https://www.intermusica.co.uk/artist/Ryan-Bancroft