Diapason d'Or 2019 priset för Tapiola Sinfonietta

Nyheter 26.11.2019

Tapiola Sinfonietta har fått det ansedda priset Diapason d’Or 2019 för sin skivinspelning med den unge franske pianisten Alexandre Kantorow som solist och Jean-Jacques Kantorow som dirigent. Skivan som utkommit på skivbolaget BIS innehåller Camille Saint-Saëns pianokonserter nr 3, 4 och 5 ”Den egyptiska”. Samma skiva fick i oktober den franska tidskriften Classicas pris som årets skiva 2019, och skivan är också en av kandidaterna till priset International Classical Music Awards (ICMA).

Diapason d’Or de l’Année (på svenska Den gyllene stämgaffeln) hör till världens viktigaste priser för skivinspelningar av klassisk musik. Priset har delats ut sedan år 2007 och pristagarna väljs av redaktörer från den franska tidskriften Diapason och radiostationen Fransk Musik .

Tapiola Sinfonietta fortsätter sitt samarbete med far och son Kantorow i januari 2020. Orkesterns hedersdirigent Jean-Jacques Kantorow dirigerar vårsäsongens inledningskonsert 10.1.2020, med Alexandre Kantorow som solist. På programmet står bland annat Saint-Saëns pianokonsert nr 1, som – liksom pianokonserten nr 2 som framförs hösten 2021 – spelas in för skivbolaget BIS.

”Det behövs en virtuos som Alexandre Kantorow för att Saint-Saëns oändliga löpningar, susande arpeggion och blixtrande oktaver skall stiga till en högre nivå.”
(Helsingin Sanomat 28.1.2018)

Lyssnä på den prisbelönad skivan i Spotify.