AMERICANA 

fredag 19.11.2021 19.00 Abonnemangskonsert
Från 29/23/12 € + bokningsavgift. Biljettförsäljningen inleds 9.8.2021. Esbo kulturcentrum

Dirigentkometen Lina Gonzales-Granados från Kolumbia dyker djupt ner i den amerikanska musikens mångdimensionella värld. Samuel Barbers violinkonsert, en av klassikerna i den amerikanska 1900-talsmusiken, med Christel Lee som solist, utstrålar en romantisk, blomstrande melodiskhet. Verken av Jessie Montgomery och George Walker låter de afroamerikanska kompositörerna komma till tals och den argentinska tangons förnyare Astor Piazzollas Tangazo för oss till de färggranna stämningarna i Buenos Aires. 

Konserten sänds i YLE Radio 1.

Artister

Program

Öppna generalrepetitioner 3

Öppna generalrepetitioner i Tapiolasalen kl. 10-13.
Biljetter från 5 €, Lippupiste.
Biljettförsäljningen inleds 9.8.2021

Samuel Barber

Violinkonsert op. 14

Samuel Barber (1910–1981):
Violinkonsert op. 14

Samuel Barber hör till de mest kända amerikanska tonsättarna i sen generation. Mest känt bland hans verk är Adagio för stråkorkester av långsamma satsen i hans stråk-kvartett h-moll (1936); senare tillkom även en körversion under namnet Angus Dei. Både Adagio för stråkar och Barbers andra tidiga verk vittnar med sina romantiska tonfall om en stark bindning till traditionen. Efter andra världskriget orienterade sig Barber mot neoklassicismen men bibehöll i allmänhet sina tonala utgångspunkter. Barbers främsta verk är operor, symfonier, solokonserter samt omfattande kammarmusikverk.
Violinkonserten skrevs 1939–40 som den första av Barbers solokonserter, de två andra är violoncellkonserten (1945) och den med Pulizerpriset belönade pianokonserten (1962). Violinkonserten har blivit det kanske oftast framförda amerikanska verket. Den är melodiös och präglas av romantisk värme, och den betecknas av tonsättaren själv som "lyrisk och ganska intim".
Verket följer den vanliga tresatsiga konsertformen. Solisten inleder med ett romantiskt kantabelt huvudtema, och trots några praktfulla stegringar dominerar det romantiskt lyriska draget i första satsen. Andra satsen som börjar med ett långt oboesolo är ett stycke finstämd, sorgmodigt intim musik som endast momentant får ett hårdare och strängare uttryck i mittpartiet. Som motvikt till de två första satsernas känslosamma sångbarhet har finalen en mer neoklassicistisk och modern karaktär. Den är ett kort, rytmiskt livfullt virtuosstycke där den bevingade farten bara ställvis avbryts av kraftfulla orkesterinsatser.

Översättning: Ann-Kristin Schevelew

Jessie Montgomery

Strum

George Walker

Lyric for Strings

Astor Piazzolla

Tangazo

Konstnärsträff

Konstnärsträff efter konserten i Tapiolasalen.
Arr. Sinfoniettas vänner rtf

Tjänster

Visa alla konserter