Taiteellinen johto

Tapiola Sinfoniettassa taiteellinen päävastuu on ylikapellimestarin sijaan taiteellisella johtoryhmällä, johon kuuluu intendentti Juha Ahosen ohella kaksi orkesterin keskuudestaan valitsemaa muusikkojäsentä. Kaudella 2018/2019 he ovat viulisti Timo Holopainen, II viulu ja kontrabasson varaäänenjohtaja Mikko Kujanpää. Taiteellisen johtoryhmän päätehtävänä on orkesterin ohjelmiston suunnittelu ja taiteellisen tason kehittäminen. Johtoryhmä valitsee konserttien ohjelmat sekä vierailevat kapellimestarit ja solistit.
Tällainen hallintomalli on verraten harvinainen: muualla maailmassa sitä käyttävät muutamat muut kamariorkesterit. Tapiola Sinfoniettassa tämä malli on ollut käytössä vuodesta 2001 alkaen.

Taiteelliset partnerit

Tapiola Sinfoniettan taiteellisina partnereina työskentelee kapellimestareita ja muusikoita, joiden kanssa orkesteri tekee tiivistä yhteistyötä usean vuoden ajan.  Ensimmäiset  partnerit valittiin vuonna 2006. He olivat pianisti Olli Mustonen, viulisti Pekka Kuusisto ja kapellimestari Stefan Asbury.
Kaudella  2018/19 partnereina ovat kapellimestari-sellisti Klaus Mäkelä, kapellimestari Mario Venzago, pianisti Alexander Melnikov ja kitaristi Marzi Nyman.

Mario Venzago, kapellimestari

Kapellimestari Mario Venzago nimitettiin Tapiola Sinfoniettan taiteelliseksi partneriksi syksyllä 2010. Tätä edelsi seitsemän vuoden menestyksekäs kausi Indianapolisin sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Venzago työskentelee myös mm. Newcastlen Northern Sinfonia -orkesterin ja Bernin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja vierailee säännöllisesti maailman johtavissa orkestereissa ja oopperataloissa, kuten Berliinin filharmonikoissa, Leipzigin Gewandhausorkesterissa, Lontoon BBC-orkesterissa, Philadelphian orkesterissa ja Milanon La Scalassa. Vuosina 2004-2007 hän toimi Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja 1997-2003 Baselin sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana, jonka jälkeen hänet valittiin saman orkesterin kunniakapellimestariksi.
Venzagon monipuolinen levytuotanto on tuonut hänelle useita tärkeitä palkintoja, muun muassa Diapason d’Orin, kaksi Grand Prix du Disquea sekä Edison-palkinnon. Tapiola Sinfonietta on esittänyt Mario Venzagon johdolla useita romantiikan ja klassismin mestareiden suurteoksia, levyttänyt Brucknerin sinfoniat 0-2 sekä Brahmsin kaikki sinfoniat ja tehnyt kiertueita Keski-Euroopassa.

 

Alexander Melnikov, piano

”On harvoja asioita, jotka saavat minut niin innostuneeksi kuin yhteistyöni Tapiola Sinfoniettan kanssa”, kertoo pianisti Alexander Melnikov. ”Ensinnäkin, Suomi on aina ollut suosikkimaani. Rakastan sitä, miltä Suomi kuulostaa ja tuoksuu, ja siellä olen aina hyvällä tuulella ‒ se ei ole minulle mitenkään normaali olotila. Sitten siellä on vielä tämä orkesteri. En koskaan unohda, kun kuulin heitä ensimmäistä kertaa Mario Venzagon johtamana, Isabelle Faust solistina. Ajattelin heti, että siinä on jälleen yksi suomalainen ilmiö, todella kansainvälisen tason kamariorkesteri. Rakastin heidän tyyliään soittaa Brahmsia: siinä ei ollut usein kuultavaa teennäistä raskautta, vaan syvällisyyttä ja eleganssia. Vuotta myöhemmin minulle tuli mahdollisuus soittaa Tapiola Sinfoniettan kanssa Beethovenin toista pianokonserttoa. Se oli puhdasta nautintoa! Olimme samaa mieltä monista tyylillisistä kysymyksistä ja tuntui, että todellakin soitimme kamarimusiikkia. Olen saanut toteuttaa monia hienoja teoksia Tapiola Sinfoniettan kanssa, ja olen varma, että tulen oppimaan paljon tältä suurenmoiselta orkesterilta.” Alexander Melnikov on tuonut Sinfoniettan ohjelmistoon runsan kirjon erilaisia kamarimusiikillisia sävyjä.

 

Marzi Nyman

Marzi Nyman ei ehkä edusta perinteisintä ajatusta klassisen kamariorkesterin taiteellisesta partnerista. Mutta Marzin osaamista kitaristina, laulajana, säveltäjänä ja sovittajana sekä hänen kevyen musiikin verkostojaan on käytetty menestyksekkäästi erityisesti lasten- ja nuortenkonserttien toteutuksessa. Sähkökitara yhdistyy kamariorkesteriin klassisemmissakin merkeissä.

”Koen syvää intohimoa kamari- ja orkesterimusiikkia kohtaan. Kun Sinfoniettan soittajat pyysivät minua partneriksi, minun piti nipistää itseäni. Tunteisiini oli vastattu! Partnerius on ehdottomasti yksi tärkeimpiä saamiani kunnianosoituksia. Yhteys soittajiin on minulle äärimmäisen tärkeää, ja haaveeni on että dialogi välillämme syvenee, ja että konserteissamme kuullaan oikeaa ”bändiä”, jonka jäsen minulla on etuoikeus olla. Tunnelmani on tämä: ”Leikkikenttä on avattu, tervetuloa!”

 

Klaus Mäkelä, kapellimestari ja sellisti

Nopeasti urallaan edennyt kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä aloitti Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina syksyllä 2018. Mäkelä työskentelee myös Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailijana ja Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Lokakuussa 2018 hänet nimitettiin Oslon filharmonisen orkesterin ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi neuvonantajaksi kaudesta 2020/21 alkaen.

Mäkelä on tehnyt merkittäviä debyyttejä mm. Minnesota Orchestran, Tokion Metropolitan-orkesterin, Ottawan National Arts Center Orchestran, MDR- ja NDR –orkesterien, Ruotsin RSO:n, Oslon filharmonisen orkesterin, Tukholman kuninkaallisen orkesterin, Galician, Kammerakademie Potsdamin, Orchestre National du Capitole Toulousen sekä Sinfonia Lahden kanssa. Kaudella 2018/2019 hän debytoi mm. Orchestre de Paris’n, Lyonin kansallisorkesterin, Frankfurtin radio-orkesterin, Antwerpenin, Bernin ja Malmön sinfoniaorkesterien sekä Bergenin filharmonisen orkesterin johtajana.

Mäkelä voitti toisen palkinnon ja yleisön suosikki -erikoispalkinnon Turun XII sellokilpailussa vuonna 2014. Hän on esiintynyt monien suomalaisien sinfoniaorkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla.

Tapiola Sinfonietta ja Mäkelä aloittivat syksyllä 2018 Beethoven-sarjan, jossa kuullaan kaikki sinfoniat sekä sarjan päättävä Missa solemnis. Kaudella 2018/2019 kuullaan neljä ensimmäistä sinfoniaa, ja sarja jatkuu kaudella 2019/2020.

 

Kunniakapellimestari

Ranskalainen kapellimestari-viulisti Jean-Jacques Kantorow nimitettiin Tapiola Sinfoniettan kunniakapellimestariksi vuonna 2011. Hän toimi orkesterin taiteellisena johtajana 1993-1999 ja vakituisena kapellimestarina vuosina 2000-2006. Kantorowin kaudella oli keskeinen merkitys Sinfoniettalle tunnusomaisen jousisoinnin muodostumiselle. Hänen kanssaan orkesteri on tehnyt myös huomattavan määrän levytyksiä: kaikkiaan noin 70 levytyksestä kolmannes on tehty Kantorowin kanssa. Kapellimestarin työnsä ohella Kantorow on tehnyt menestyksekkään uran konserttiviulistina.