Taiteellinen johtoryhmä

Tapiola Sinfoniettassa taiteellinen päävastuu on ylikapellimestarin sijaan taiteellisella johtoryhmällä, johon kuuluu intendentin ohella kaksi orkesterin keskuudestaan valitsemaa muusikkojäsentä. Kaudella 2020/21 he ovat I konserttimestari Janne Nisonen ja huilun äänenjohtaja Hanna Juutilainen.

Taiteellisen johtoryhmän päätehtävä on orkesterin ohjelmiston suunnittelu ja taiteellisen tason kehittäminen. Johtoryhmä valitsee konserttien ohjelmat sekä vierailevat kapellimestarit ja solistit.
Tällainen hallintomalli on verraten harvinainen. Tapiola Sinfoniettassa malli on ollut käytössä vuodesta 2001 alkaen.

Taiteelliset kumppanit

Tapiola Sinfonietta on tehnyt vuodesta 2001 alkaen tiivistä yhteistyötä valitsemiensa taiteellisten partnereiden ja residenssitaiteilijoiden kanssa.

Syksyllä 2021 orkesterin uutena taiteellisena partnerina aloittaa yhdysvaltalainen kapellimestari Ryan Bancroft, jonka ohella partnerina jatkaa kitaristi, säveltäjä, sovittaja Marzi Nyman. Kauden 2021/22 residenssitaiteilijana on säveltäjä Sebastian Fagerlund.

Ylikapellimestarit 1987-2001:

1987-1988 Jorma Panula
1987-1990 Juhani Lamminmäki
1990-1992 Osmo Vänskä
1993-2006 Jean-Jacques Kantorow
1999-2001 Tuomas Ollila

Taiteelliset partnerit
2001-2002 John Storgårds
2003-2009 Olli Mustonen
2006-2013 Pekka Kuusisto
2006-2012 Stefan Asbury
2010-2019 Mario Venzago
2011-2014 Santtu-Matias Rouvali
2013- Marzi Nyman
2014-2019 Alexander Melnikov
2018-2021 Klaus Mäkelä

Ryan Bancroft - Taiteellinen partneri

Kapellimestari Ryan Bancroft työskentelee Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina 2021-2024. Bancroft nousi kansainvälisen yleisön tietoisuuteen voitettuaan nuorten kapellimestareiden Malko-kilpailun ensimmäisen palkinnon ja yleisöpalkinnon vuonna 2018.
Syksyllä 2020 Bancroft aloitti työnsä BBC:n Walesin kansallisen orkesterin ylikapellimestarina. Malko-kapellimestarikilpailun voitettuaan hän on debytoinut useissa kansainvälisissä orkestereissa, näiden joukossa mm. BBC:n sinfoniaorkesteri, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, Ruotsin radion sinfoniaorkesteri, Tanskan kansallinen sinfoniaorkesteri, Rotterdamin orkesteri, Norjan kansallisoopperan orkesteri ja Rai Torino. Kiinan debyyttinsä hän teki Pekingissä johtaen NCPA-orkesteria. Pohjois-Amerikassa hän on vieraillut mm. Atlantan, Seattlen ja Cincinnatin sinfoniaorkestereissa. Tulevien debyyttien joukossa ovat Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesteri sekä Göteborgin, islannin ja Baltimoren sinfoniaorkesterit.

Bancroft on kiinnostunut vahvasti uudesta musiikista. Hän on esiintynyt mm. Amsterdamin kiitetyn Nieuw Ensemblen kanssa ja toiminut Pierre Boulezin avustajana Los Angelesissa sekä kantaesittänyt mm. Sofia Gubaidulinan, John Cagen, James Tenneyn ja Anne LeBaronin teoksia. Hän on tehnyt läheistä yhteistyötä myös improvisatorisen musiikin parissa trumpetisti Wadada Leo Smithin ja basisti Charlie Hadenin kanssa. Kaudella 2021/22 Bancroft debytoi Ensemble InterContemporain -orkesterissa.

Los Angelesissa syntynyt Bancroft on opiskellut Kalifornian taideinstituutissa trumpetinsoittoa sekä sivuaineina harpun, huilun ja sellon soittoa sekä ghanalaista musiikkia ja tanssia. Myöhemmin hän siirtyi opiskelemaan orkesterinjohtoa Skotlannin kuninkaalliseen konservatorioon, jossa hän suoritti orkesterinjohdon loppututkinnon. Jatko-opintoja hän on tehnyt Amsterdamin konservatoriossa ja Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa.

Lehdistötiedote: Ryan Bancroft taiteelliseksi partneriksi_FI  
Verkkosivut: Ryan Bancroft

Kuva: Per Morton

Marzi Nyman - Taiteellinen partneri

Marzi Nyman ei ehkä edusta perinteisintä ajatusta klassisen kamariorkesterin taiteellisesta partnerista. Hänen kiistattomat taitonsa kitaristina, laulajana, säveltäjänä ja sovittajana soveltuvat kuitenkin orkesterimusiikkiin niin klassisemmissa kuin kevyemmissäkin merkeissä.

”Koen syvää intohimoa kamari- ja orkesterimusiikkia kohtaan. Kun Sinfoniettan soittajat pyysivät minua partneriksi, minun piti nipistää itseäni. Tunteisiini oli vastattu! Partnerius on ehdottomasti yksi tärkeimpiä saamiani kunnianosoituksia. Yhteys soittajiin on minulle äärimmäisen tärkeää, ja haaveeni on että dialogi välillämme syvenee, ja että konserteissamme kuullaan oikeaa ”bändiä”, jonka jäsen minulla on etuoikeus olla. Tunnelmani on tämä: ”Leikkikenttä on avattu, tervetuloa!”

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

 

Sebastian Fagerlund - Residenssitaiteilija

Tapiola Sinfoniettan residenssitaiteilija kaudella 2021/22 on säveltäjä Sebastian Fagerlund. Hän on aikamme merkittävimpiä eurooppalaisia säveltäjiä, jonka teoksia on esitetty maineikkaissa orkestereissa eri puolilla maailmaa. Sävellyksissään Fagerlund tarkastelee usein olemassaolon peruskysymyksiä. Vahva musikaalisuus ja virtuoosinen tapa käsitellä säveliä välittyvät kuulijalle musiikillisena draamana, jossa voimakas ilmaisu yhdistyy intensiteettiin ja elävään vuoropuheluun.

”Kontakti ja yhteistyö muusikoiden ja taiteilijoiden kanssa on aina inspiroinut minua sävellystyössäni. Tapiola Sinfonietta tunnetaan erityisen monipuolisena ja avarakatseisena orkesterina, joten on todella inspiroivaa aloittaa tiivis yhteistyö tämän ainutlaatuisen orkesterin residenssisäveltäjänä. Odotan suuresti yhteistä musiikillista matkaa ja jännittävää vuoropuhelua, jonka uskon antavan uusia kokemuksia ja impulsseja minulle, orkesterille ja yleisölle”, kertoo Fagerlund.

.Residenssikauden aikana orkesteri esittää viisi Fagerlundin teosta, joista kolme on Tapiola Sinfoniettan tilaamia kantaesityksiä. Syyskaudella 2021 Tapiola Sinfonietta kantaesittää Fagerlundin huilukonserton ’Terral’, jossa solistina on Sharon Bezaly. Kevätkaudella 2022 kantaesityksen saavat kamarisinfonia ’Auroral’ sekä vielä työn alla oleva pianotrio. Teokset esitetään konserteissa, jotka Fagerlund on suunnitellut yhteistyössä orkesterin muusikoiden sekä kapellimestarien Ryan Bancroftin ja John Storgårdsin kanssa. Fagerlundin aiemmasta tuotannosta ohjelmassa ovat kitarakonsertto ’Transit’ vuodelta 2013, jossa kitarasolistina on Ismo Eskelinen, sekä oktetto ’Autumn Equinox’ vuodelta 2017. Keväällä 2022 Tapiola Sinfonietta levyttää BIS-levymerkille molemmat uudet orkesteriteokset sekä okteton.

Katso video: Introducing Sebastian Fagerlund

Verkkosivut: Sebastian Fagerlund

Kuva: Simon von Boextel

Jean-Jacques Kantorow - Kunniakapellimestari

Ranskalainen kapellimestari-viulisti Jean-Jacques Kantorow nimitettiin Tapiola Sinfoniettan kunniakapellimestariksi vuonna 2011. Hän toimi orkesterin taiteellisena johtajana 1993-1999 ja vakituisena kapellimestarina vuosina 2000-2006. Kantorowin kaudella oli keskeinen merkitys Sinfoniettalle tunnusomaisen jousisoinnin muodostumiselle. Hänen kanssaan orkesteri on tehnyt myös huomattavan määrän levytyksiä: kaikkiaan noin 70 levytyksestä kolmannes on tehty Kantorowin kanssa. Kapellimestarin työnsä ohella Kantorow on tehnyt menestyksekkään uran konserttiviulistina.

Lue lisää: Jean-Jacgues Kantorow