Taiteellinen johtoryhmä

Tapiola Sinfoniettassa taiteellinen päävastuu on ylikapellimestarin sijaan taiteellisella johtoryhmällä, johon kuuluu intendentin ohella kaksi orkesterin keskuudestaan valitsemaa muusikkojäsentä. Kaudella 2020/21 he ovat I konserttimestari Janne Nisonen ja huilun äänenjohtaja Hanna Juutilainen.

Taiteellisen johtoryhmän päätehtävä on orkesterin ohjelmiston suunnittelu ja taiteellisen tason kehittäminen. Johtoryhmä valitsee konserttien ohjelmat sekä vierailevat kapellimestarit ja solistit.
Tällainen hallintomalli on verraten harvinainen. Tapiola Sinfoniettassa malli on ollut käytössä vuodesta 2001 alkaen.

Taiteelliset yhteistyökumppanit

Tapiola Sinfonietta on tehnyt vuodesta 2001 alkaen tiivistä yhteistyötä valitsemiensa taiteellisten partnereiden ja residenssitaiteilijoiden kanssa.

KAUDEN 2021/22 TAITEELLISET KUMPPANIT

Uutena taiteellisena partnerina aloittaa yhdysvaltalainen kapellimestari Ryan Bancroft, jonka ohella partnerina jatkaa kitaristi, säveltäjä, sovittaja Marzi Nyman.
Lehdistötiedote: Ryan Bancroft taiteelliseksi partneriksi_FI  

Kauden 2021/22 residenssitaiteilijana on säveltäjä Sebastian Fagerlund.

Ylikapellimestarit 1987-2001:

1987-1988 Jorma Panula
1987-1990 Juhani Lamminmäki
1990-1992 Osmo Vänskä
1993-2006 Jean-Jacques Kantorow
1999-2001 Tuomas Ollila

Taiteelliset partnerit
2001-2002 John Storgårds
2003-2009 Olli Mustonen
2006-2013 Pekka Kuusisto
2006-2012 Stefan Asbury
2010-2019 Mario Venzago
2011-2014 Santtu-Matias Rouvali
2013- Marzi Nyman
2014-2019 Alexander Melnikov
2018-2021 Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä - Taiteellinen partneri

Nopeasti urallaan edennyt kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä aloitti Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina syksyllä 2018. Mäkelä työskentelee myös Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailijana ja Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Sysksyllä 2020 hän aloittaa Oslon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena neuvonantajana.

Tapiola Sinfonietta ja Mäkelä aloittivat syksyllä 2018 Beethoven sinfonioiden kokonaisesityksen sarjan., jossa kuullaan kaikki sinfoniat.
Mäkelä on vieraillut useissa  merkittävissä orkestereissa.  Näiden joukossa ovat mm. Minnesota Orchestra, Tokion Metropolitan-orkesteri, Ottawan National Arts Center Orchestra, Frankfurtin radio-orkesteri, Ruotsin RSO,  Tukholman kuninkaallinen orkesteri, Bergenin filharmoninen orkesteri Kammerakademie Potsdam, Orchestre de Paris sekä kotimaisista orkestereista Helsingin kaupunginorkesteri, RSO ja Sinfonia Lahti.

Mäkelä voitti toisen palkinnon ja yleisön suosikki -erikoispalkinnon Turun XII sellokilpailussa vuonna 2014. Hän on esiintynyt monien suomalaisien sinfoniaorkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla.

Lue lisää: Klaus Mäkelä

Kuva: Marco Borggreve

Marzi Nyman - Taiteellinen partneri

Marzi Nyman ei ehkä edusta perinteisintä ajatusta klassisen kamariorkesterin taiteellisesta partnerista. Hänen kiistattomat taitonsa kitaristina, laulajana, säveltäjänä ja sovittajana soveltuvat kuitenkin orkesterimusiikkiin niin klassisemmissa kuin kevyemmissäkin merkeissä.

”Koen syvää intohimoa kamari- ja orkesterimusiikkia kohtaan. Kun Sinfoniettan soittajat pyysivät minua partneriksi, minun piti nipistää itseäni. Tunteisiini oli vastattu! Partnerius on ehdottomasti yksi tärkeimpiä saamiani kunnianosoituksia. Yhteys soittajiin on minulle äärimmäisen tärkeää, ja haaveeni on että dialogi välillämme syvenee, ja että konserteissamme kuullaan oikeaa ”bändiä”, jonka jäsen minulla on etuoikeus olla. Tunnelmani on tämä: ”Leikkikenttä on avattu, tervetuloa!”

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

 

Tuuli Takala - Residenssitaiteilija

Tapiola Sinfoniettan residenssitaiteilija kaudella 2020/21 on sopraano Tuuli Takala.  Hän esiintyy sekä Tapiola Sinfoniettan solistina että kamarimuusikkona.
Tuuli Takala on yksi ikäluokkansa menestyneimmistä suomalaisista oopperalaulajista, niin Suomessa kuin maailmallakin. Hänellä on ollut vuodesta 2015 kiinnitys Dresdenin kuuluisaan Valtionoopperaan (Semperoper), jonka lisäksi hän esiintyy vakituisesti koti- ja ulkomaisilla päänäyttämöillä.

Takala teki ammatillisen debyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2013 Yön kuningattarena Mozartin oopperassa Taikahuilu. Useiden menestysroolien lisäksi Tuuli Takala on palkittu monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, näiden joukossa Timo Mustakallio -kilpailun ja Kangasniemen laulukilpailun voitot vuonna 2013. Syksyllä 2018 hän sai Semperoperin Säätiön Curt Taucher -tunnustuspalkinnon.

tuulitakala.com

Kuva: Jouni Harala

Jean-Jacques Kantorow - Kunniakapellimestari

Ranskalainen kapellimestari-viulisti Jean-Jacques Kantorow nimitettiin Tapiola Sinfoniettan kunniakapellimestariksi vuonna 2011. Hän toimi orkesterin taiteellisena johtajana 1993-1999 ja vakituisena kapellimestarina vuosina 2000-2006. Kantorowin kaudella oli keskeinen merkitys Sinfoniettalle tunnusomaisen jousisoinnin muodostumiselle. Hänen kanssaan orkesteri on tehnyt myös huomattavan määrän levytyksiä: kaikkiaan noin 70 levytyksestä kolmannes on tehty Kantorowin kanssa. Kapellimestarin työnsä ohella Kantorow on tehnyt menestyksekkään uran konserttiviulistina.

Lue lisää: Jean-Jacgues Kantorow