VENZAGO & TAKALA

perjantai 5.4.2019 19.00 Kausikonsertti 8
25/19/11€ Espoon kulttuurikeskus
Platina 2018-2019 Hopea 2018-2019
perjantai 5.4.2019 19.00 25/19/11€ Espoon kulttuurikeskus
Platina 2018-2019 Hopea 2018-2019

Darius Milhaud’n 1920-luvun jazz-tunnelmia henkivä baletti Creation du Monde saa seurakseen Robin Hollowayn orkestroimat Debussyn Verlaine-laulut. Schubertin sinfonioista kuullaan ns. Suuri C-duurisinfonia. .

 

Taiteilijat

Ohjelma

Avoin kenraaliharjoitus

10.00-13.00

Tervetuloa seuraamaan Tapiola Sinfoniettan työskentelyä ja valmistautumista illan konserttiin. Avoimet kenraaliharjoitukset alkavat klo 10.00 ja päättyvät klo 13.00. Harjoituksista voi poistua myös noin klo 11.20 alkavalla tauolla. Harjoitusten esittely klo 9.50 Espoon kulttuurikeskuksen aulassa (2. krs.). Saavuthan ajoissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Darius Milhaud

La Création du Monde

Milhaud oli maineikkaan Les Six -säveltäjäryhmän jäsen ja sen myötä lähellä uusklassikkoja.
Jazz-ainekset muodostavat yhden leimallisen elementin Milhaud'n musiikissa. Hän tutustui jazziin ensimmäisellä Lontoon-matkallaan 1920 ja syvensi tuttavuutta kaksi vuotta myöhemmin New Yorkissa Harlemin kukoistavissa jazz-klubeissa. Pian New Yorkin –matkan jälkeen syntyi hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluva pienoisbaletti La création du monde (1923, Maailman luominen). Aiheena oli maailman luominen afrikkalaisen taruston mukaan kerrottuna.

Teos on sävelletty kamariorkesterille, jonka soittimistoon kuuluu saksofoni; lisäksi lyömäsoittimia ja pianoa käytetään usein jazz-tyylisesti. Jazzin vaikutusta on myös melodioissa, rytmeissä ja tekstuureissa - toisin sanoen koko musiikin perusolemuksessa.

Maailman luominen alkaa valittavan surumielisissä tunnelmissa saksofonin laulaessa melodiaansa pehmeästi kehräävän säestyksen yllä. Avausteema esiintyy teoksessa useaan otteeseen, milloin selvempänä, milloin kätketympänä. Sen vastakohtana on erilaisia liikkuvampia taitteita, joita jazz-rytmiikka elävöittää. Toisaalta Milhaud hyödyntää myös perinteisiä klassisen musiikin keinoja, esimerkiksi ensimmäinen kontrastoiva taite on rakenteeltaan fuuga. Teoksen lopulla pääteema saa aiempaa lyyrisemmän ja valoisamman ilmeen, kun baletissa on edetty vaiheeseen, jossa mies ja nainen jäävät odottamaan ihmisen ensimmäistä kevättä.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Claude Debussy

Ariettes oubliées ja La mer est plus belle Mélodies (orkestroinut Robin Holloway)

Muutamia vuosia sitten San Franciscon sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja Michael Tilson Thomas kääntyi englantilaissäveltäjä Robin Hollowayn (s. 1943) puoleen ja ehdotti tälle Debussyn laulujen orkestroimista. Hollowayn sovitukset valmistuivat vuonna 2012.

Hollowayn kokoama C'est l'extase käsittää kymmenen Debussyn alun perin pianosäestyksistä laulua 1800-luvun lopun hienon symbolistirunoilijan Paul Verlainen runoihin. Kuusi näistä lauluista muodostaa laulukokoelman Ariettes oubliées (1885-87), ja niistä ensimmäinen tarjosi otsikon Hollowayn koosteelle. Lisäksi Holloway otti sarjaansa mukaan neljä Debussyn muuta suunnilleen saman kauden Verlaine-laulua. Holloway ei tyytynyt pelkkään laulujen orkestrointiin vaan ryhmitteli ne uuteen järjestykseen ja lisäsi mukaan lauluja linkittäviä orkesterivälikkeitä sekä epilogin.

Tässä konsertissa Hollowayn sovituksista kuullaan Ariette oubliées –kokoelman kuusi laulua palautettuna alkuperäiseen järjestykseensä sekä vuoden 1891 Verlaine-laulu La mer est plus belle Mélodies. Samalla Hollowayn säveltämät orkesterivälikkeet ja epilogi on jätetty pois. Mukaan valitut Debussyn laulut ovat luonteeltaan pääosin verhottuja ja aistillisen tunnelmallisia, "pastellisävyisiä" niin Holloway on kuvaillut. Laulujen sensuelli, herkkävaistoinen ja sävykirjossaan tuhlaileva musiikki on pukeutunut Hollowayn käsissä upean rikassointiseen orkesteriasuun. Hän on pyrkinyt noudattamaan Debussyn tyyliä ja henkeä, vaikka tekstuuriin on tullut mukaan myös uusia säikeitä.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Franz Schubert

Franz Schubert: Sinfonia nro 9 C-duuri. "Suuri" D. 944.

Viimeisen kymmenen elinvuotensa aikana Schubert aloitti sinfonian säveltämisen ainakin kuusi kertaa, mutta näistä valmistui vain yksi – ns. suuri C-duuri-sinfonia (1825-26).

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Taiteilijatapaaminen

n. 21.00

Haastateltavina Mario Venzago ja Tuuli Takala. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Järjestää: Sinfoniettan Ystävät ry.

Palvelut

Näytä kaikki konsertit