VENZAGO & JACKIW

perjantai 15.3.2019 19.00 Kausikonsertti 6
25/19/11€ Espoon kulttuurikeskus
Platina 2018-2019 Hopea 2018-2019
perjantai 15.3.2019 19.00 25/19/11€ Espoon kulttuurikeskus
Platina 2018-2019 Hopea 2018-2019

Amerikkalaisviulisti Stefan Jackiw avaa kaksi näkökulmaa viulukonserton mahdollisuuksiin: Mozartin kolmas viulukonsertto huokuu henkevää klassismia, kun taas David Fulmerin jauchzende bögen edustaa särmikästä modernismia. Fulmer on säveltänyt konserton Stefan Jackiwille, ja Tapiolassa kuullaan konserton pohjoismaiden ensiesitys. Oman mielenkiintonsa teokseen ja sen esitykseen tekee se, että Fulmer ja Jackiw ovat lapsuudenystäviä. Ruotsalaisen Wilhelm Stenhammarin voimakasilmeinen toinen sinfonia (1911-15) kuuluu aikansa pohjoismaisen sinfoniakirjallisuuden merkkiteoksiin. Kapellimestarina on orkesterin pitkäaikainen taiteellinen partneri Mario Venzago.

stefanjackiw.com
Mario Venzago

 

Taiteilijat

Ohjelma

Avoin kenraaliharjoitus

10.00-13.00

Tervetuloa seuraamaan Tapiola Sinfoniettan työskentelyä ja valmistautumista illan konserttiin. Avoimet kenraaliharjoitukset alkavat klo 10.00 ja päättyvät klo 13.00. Harjoituksista voi poistua myös noin klo 11.20 alkavalla tauolla. Harjoitusten esittely klo 9.50 Espoon kulttuurikeskuksen aulassa (2. krs.). Saavuthan ajoissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Wolfgang Amadeus Mozart

Viulukonsertto nro 3

Mozartin viulukonsertoista ensimmäinen valmistui keväällä 1773, muut neljä ovat vuodelta 1775. Viulukonsertot voi jakaa soittoteknisesti ja musiikillisesti kahteen ryhmään: konsertoista kolme viimeistä ovat painokkaampia ja sisällöltään rikkaampia kuin kaksi ensimmäistä.

G-duuri-konsertto alkaa tarmokkaasti, kuin huokuen uudenlaista luovaa itsetuntoa verrattuna kahteen aiempaan viulukonserttoon. Hidas osa on taianomaisen sielukas, mitä vielä soinnillinen kontrasti ensiosaan verrattuna korostaa: oboet vaihtuvat huiluiksi, viulut ja alttoviulut on sordinoitu, triolisykkeen pohjalla sellot ja bassot askeltavat arvokkaina pizzicatoina ja kaiken yllä viulu laulaa jalopiirteistä melodiaansa. Finaali alkaa eloisasti tanssahtelevalla rondoteemalla, joka tunnettiin Mozartin aikaan nimellä "Strassburger". Kepeästi 3/8-tahtilajissa etenevän finaalin yllättävin käänne on tasajakoinen sivuepisodi, jossa kuullaan ensin mollissa oleva gavottisävelmä, sitten toinen kansanomaisempi teema, joka tuntuu ennakoivan Taikahuilun Papagenon musiikkia.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

David Fulmer

Jauchzende bögen, pohjoismaiden ensiesitys

David Fulmer sijoittuu Yhdysvaltojen laajassa musiikkikentässä selkeästi itärannikon modernismin edustajaksi. Paitsi säveltäjänä hän esiintyy myös viulistina ja kapellimestarina.

Fulmerin tuotannon ydinosan muodostavat erilaisille yhtyeille kirjoitetut kamarimusiikkiteokset, mutta hän on säveltänyt myös orkesterimusiikkia, mm. kaksi konsertoivaa teosta omalle soittimelleen viululle.

Viulukonsertto Jauchzende Bögen (Riemuitsevat jouset) (2013) syntyi Heidelberger Frühling –musiikkijuhlan ja Columbuksen (Ohio) ProMusica-kamariorkesterin tilauksesta viulisti Stefan Jackiwia varten.

Otsikko viittaa paitsi yleensä jousiin – ja jousikäden on tässä konsertossa todella oltava kunnossa – myös siihen, miten Fulmer kokee modernismin kielellä toisen viulisti-säveltäjän eli Mozartin musiikin, vaikka Fulmerin konserton sävelkieli onkin sinänsä kaukana Mozartista. Teoksen musiikki on särmikästä ja karheata, nopeasykkeistä ja terävästi kääntyilevää, mutta siinä on myös huikeaa säteilyä ja kirkkauttaan. Viulistisena ydinkohtauksena on soittoteknisesti monipuolinen kadenssi.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Wilhelm Stenhammar

Sinfonia nro 2

Wilhelm Stenhammarin pidetään merkittävimpänä vuosisadan vaihteen ruotsalaisista säveltäjistä. Stenhammar muistetaan myös erinomaisena pianistina sekä Göteborgin orkesteriyhdistyksen kapellimestarina vuosina 1906-22. Erityisen läheiset suhteet hänellä oli kahteen suureen pohjoismaiseen kollegaan Sibeliukseen ja Nielseniin, jotka kävivät usein johtamassa teoksiaan Göteborgissa.

Stenhammarin keskeisiä teoksia ovat kaksi sinfoniaa, kaksi pianokonserttoa, Serenadi orkesterille, kuusi jousikvartettoa sekä muutamat orkestraaliset vokaaliteokset.

Stenhammarin toinen sinfonia on yksi säveltäjänsä pääteoksista ja aikansa ruotsalaisen musiikin merkkipaaluista. Hän on siinä yhdistänyt kaksi erilaista elementtiä: ruotsalaisen kansanmusiikin ja usein arkaaisia sävyjä saavan kontrapunktin. Nämä molemmat elementit ovat mukana jo ensiosassa, ja myöhemmistä osista kansanmusiikin rytmit värittävät vahvasti myös scherzoa. Toisena olevan, paikoin surukulkueen tavoin askeltavan hitaan osan innoittajana on mainittu Aiskhyloksen Kahlehdittu Prometheus -näytelmä. Osista laajimmaksi kasvava vaikuttava finaali on kaksoisfuugineen Stenhammarin kontrapunktisten taitojen suuri näytöskappale.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Taiteilijatapaaminen

n. 21.00

Haastateltavina kapellimestari Mario Venzago ja viulisti Stefan Jackiw. Vapaa pääsy. Järjestää: Sinfoniettan Ystävät ry.

Palvelut

Näytä kaikki konsertit