VALON SÄTEITÄ

perjantai 17.12.2021 19.00 Kausikonsertti
Alk. 29/23/12 € + tilausmaksu. Lipunmyynti alkaa 9.8.2021. Espoon kulttuurikeskus

Nuorten suomalaissäveltäjien kärkihahmoihin kuuluva Sebastian Hilli on verrannut teostaan Peach helteiseen kesäpäivään ja sen epätodellisiin kehon täyttäviin mielihyvän ja kihelmöinnin tuntemuksiin. Hollantilais-amerikkalainen sopraano Katharine Dain uppoutuu Kaija Saariahon Émilie-oopperasta muokatussa Émilie- laulusarjassa 1700-luvun tiedenaisen Émilie du Châtelet’n sisäisiin pohdiskeluihin.

Konsertti päättyy myöhäisbarokin suurimman ranskalaismestarin Jean-Philippe Rameaun ”lyyriseen tragediaan” Les Boréades, josta Ryan Bancroft on koonnut moni-ilmeisen orkesterisarjan.

 

Taiteilijat

Ohjelma

Avoin kenraaliharjoitus 4

Avoin kenraaliharjoitus Tapiolasalissa klo 10-13.
Liput alk. 5 €, Lippupiste.
Lipunmyynti alkaa elokuussa.

Konserttiesittely

Konserttiesittely Tapiolasalissa klo 18.15.-18.35.
Tietokirjailija Kimmo Korhonen esittelee illan konsertin.

Sebastian Hilli

Peach

Kaija Saariaho

Émilie-laulusarja

Jean-Philippe Rameau

Sarja oopperasta Les Boréades, koonnut Ryan Bancroft

Jean-Philippe Rameau (1683-1764): Sarja oopperasta Les Boréades

Jean-Philippe Rameaun ura ja tuotanto jakaantuvat jyrkästi kahtia: varhaiskaudellaan hän keskittyi lähes yksinomaan klaveeriteoksiin, vuodesta 1733 lähtien puolestaan oopperoihin ja balettioopperoihin. Oopperoissaan hän kehitti ja uudisti edellisen suuren ranskalaismestarin Jean-Baptiste Lullyn luomaa mallia ja eteni nopeasti niin pitkälle, että hän joutui jo 1730-luvulla Lullyn muistoa palvovien lullistien ja omien kannattajiensa rameauistien välisen kiistan kohteeksi. Pari vuosikymmentä myöhemmin, vuosina 1752-54, Rameau joutui uudelleen myrskynsilmään, kun hänet koettiin vanhahtavan ranskalaisen oopperatradition symboliksi omien kannattajiensa ja italialaisen koomisen oopperan suosijoiden välisessä "buffonistisodassa".
Viimeinen Rameaun lähes 30 näyttämöteoksesta oli ooppera Les Boréades. Pitkään arveltiin teoksen valmistuneen Rameaun kuolinvuonna, mutta uudemman tiedon mukaan teos valmistui jo 1763 ja harjoiteltiin esityskuntoon saman vuoden huhtikuussa. Les Boréades jäi kuitenkin esittämättä. Syiksi on ehdotettu mm. teoksen esitysteknisiä vaikeuksia, ranskalaisten muuttunutta musiikkimakua sekä teoksen juonessa nähtyjä yhteyksiä tuolloin arveluttavan liberaalina pidettyyn vapaamuurariuteen. Rameaun kuoltua teos unohtui täysin ja löydettiin vasta 1950-luvulla. Ensimmäinen näyttämöesitys venyi kuitenkin aina kesään 1982, jolloin teos nähtiin Aix-en-Provencessa.
Les Boréades on muinaiseen Bactrian kuningaskuntaan sijoittuva tarina, jonka keskiössä on kuningatar Alphisen ja ylevän muukalaisen Abariksen rakkaustarina. Ongelman muodostaa se, että vanhan tavan mukaan kuningattaren on määrä ottaa puolisokseen yksi pohjoistuulen jumalan Boreaksen pojista eli Boreadeista. Monien vaiheiden jälkeen tarina saa onnellisen lopun, kun Apollo paljastaa, että Abaris on hänen lapsensa, jonka hän on saanut Boreaksen nymfi-tyttären kanssa, toisin sanoen tarpeeksi korkea-arvoinen Alphisen puolisoksi.
Oopperan monet soitinmusiikkijaksot osoittavat, että Rameau oli yksi orkestraalisen ajattelun varhaisista mestareista. Osaltaan hänen valpasta asennettaan orkesterin keinoihin kuvastaa se, että Les Boréadesin orkesterissa käytetään tuolloin vielä uudehkoa soitinta klarinettia (joiden osuudet tosin ovat valinnaiset). Toisaalta Les Boréadesin musiikki ei ole pelkkää orkestraalista ilotulitusta vaan intensiivistä ja vaikuttavaa myös muiden elementtien osalta.

Kimmo Korhonen

Palvelut

Näytä kaikki konsertit