TERRAL

perjantai 24.9.2021 19.00 Kausikonsertti
Alk. 29/23/12 € +tilausmaksu. Lipunmyynti alkaa 9.8.2021. Espoon kulttuurikeskus

Tapiola Sinfoniettan uudet taiteelliset kumppanit kohtaavat, kun taiteellisena partnerina aloittava Ryan Bancroft johtaa kauden 2021-22 residenssitaiteilijan Sebastian Fagerlundin huilukonserton kantaesityksen.
Solistina on aikamme hienoimpiin huilisteihin kuuluva Sharon Bezaly, jolle Fagerlund on omistanut teoksen. Illan aikana kuullaan myös Lutosławskin Venetsialaisten leikkien moderneja sävelseikkailuja, Schumannin d-molli-sinfonian lämmintä romanttisuutta ja konsertin jatkoilla vielä Fagerlundin upea oktetto Autumn Equinox

.Konserttia edeltää konserttiesittely, jossa Kimmo Korhonen kertoo illan phjelmasta ja haastattelee säveltäjä Sebastian Fagerlundia.

 

Taiteilijat

Ohjelma

Konserttiesittely

Konserttiesittely Tapiolasalissa klo 18.15.-18.35.
Tietokirjailija Kimmo Korhonen esittelee illan konsertin ja haastattelee säveltäjä Sebastian Fagerlundia.

Witold Lutosławski

Venetsialaisia leikkejä

Sebastian Fagerlund

Huilukonsertto ”Terral”, kantaesitys

Robert Schumann

Sinfonia nro 4 d-molli op. 120, 1841 versio

Robert Schumann (1810-1856): Sinfonia nro 4 d-molli op. 120 (1841 versio)

Vietettyään ensin nuoruutensa pianomusiikin parissa ja heittäydyttyään sen jälkeen vuodeksi 1840 kiihkoisasti yksinlaulujen säveltämiseen Schumann löysi vihdoin vuonna 1841 orkesterin maailman. Ensimmäinen sinfonia, ns. Kevätsinfonia, valmistui kuukauden työn tuloksena helmikuussa. Toukokuussa näki päivänvalon lähes sinfonisesti hahmoteltu Alkusoitto, Scherzo ja Finaali, ja vielä saman vuoden syyskuussa Schumann sai valmiiksi toisenkin sinfonian. Uusi d-molli-sinfonia otettiin kuitenkin ristiriitaisesti vastaan Leipzigissä joulukuussa olleessa kantaesityksessä, ja Schumann itsekin kadotti kiinnostuksensa teokseen ja unohti sen kymmeneksi vuodeksi pöytälaatikkoon.

Vuonna 1851 – sävellettyään tällä välillä kaksi uutta sinfoniaa - Schumann otti d-molli-sinfonian jälleen esiin ja teki siitä uusitun version, jossa hän on lähinnä muuttanut orkestraatiota mutta jonkin verran myös itse musiikillista sisältöä. Vaikka d-molli-sinfonia syntyi alun perin jo toisena Schumannin sinfonioista, se tunnetaan yleisesti käytössä olevan korjatun version ja sinfonioiden julkaisujärjestyksen vuoksi hänen neljäntenään.

Schumann on luonut d-molli-sinfoniassaan omaperäisimmän sinfonisen rakenteensa ja avannut samalla yhden kiinnostavan vaihtoehdon Beethovenin jälkeisen ajan sinfonialle; itse asiassa hän ajatteli kutsua teosta aluksi "sinfoniseksi fantasiaksi". Perinteinen neliosainen perusrakenne on tässä sidottu yhteen tauottomaksi kokonaisuudeksi, minkä ansiosta Schumann on voinut tehdä osien sisään tavallisuudesta poikkeavia leikkauksia ja lisäyksiä. Uutta kehitysvaihetta sinfonian historiassa merkitsee myös yhteisen temaattisen materiaalin käyttö eri osissa; Beethovenkin kyllä kokeili jotain samantapaista mutta ei vienyt ajatusta yhtä pitkälle.

Sinfonia d-molli on Schumannille tyypilliseen tapaan tunteen lämpöä huokuva teos. Se alkaa vaikuttavalla tummasävyisellä johdannolla, josta varsinainen sinfoninen allegro purkautuu esiin. Johdannon lopulla oleva lyhyt motiivi hedelmöittää koko avausosaa, jonka kehittelyjaksossa esitellään yllättäen myös uutta materiaalia. Sen sijaan varsinainen kertausjakso jää pois, ja musiikki liukuu suoraan osan huipentavaan koodaan.

Romanssiksi otsikoitu hidas osa alkaa surumielisellä oboesävelmällä, mutta keskeisimmäksi nousee ensiosan johdannon avausaihe. Raskassykkeinen scherzo puolestaan käynnistyy saman johdantoaiheen ylösalaisin käännetyllä muunnelmalla, kun taas tasapainottavan trio-taitteen melodia on muokattu hitaan osan viulusoolosta. Trio-taitteen toisen esiintymän kautta musiikki liukuu finaaliin, joka alkaa epätavallisesti hitaalla, lähes bruckneriaanisia tunnelmia maalailevalla johdannolla. Nopea pääjakso vie teoksen uljaaseen päätökseen voitokkaassa D-duurissa.

Kimmo Korhonen

Afterparty

Tapiolasali

Sebastian Fagerlund:
Oktetto "Autumn Equinox"
Tapiola Sinfoniettan muusikoita

Palvelut

Näytä kaikki konsertit