Sade

perjantai 27.9.2019 19.00 Kausikonsertti 3
alk. 25/19/11 €

Sade

perjantai 19.00 Kausikonsertti 3
alk. 25/19/11 € Espoon kulttuurikeskus
perjantai 27.9.2019 19.00 alk. 25/19/11 € Espoon kulttuurikeskus

Dalia Stasevska suunnittelee aina tinkimättömiä teoskokonaisuuksia. BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana juuri aloittanut kapellimestari tuo Tapiolaan elokuvan ja näyttämön inspiroiman ohjelman, jossa kuuluu, kuinka luonnon voimat ja kehon liike vaikuttavat musiikin syntyyn. Oscar-palkitun Erich Korngoldin viulukonserton solistina on tähtiviulisti Vadim Gluzman.

Konsertin avausteoksena kuullaan Hanns Eislerin teos 14 tapaa kuvata sadetta, jonka yhteydessä nähdään vuodelta 1929 oleva dokumenttielokuva Regen (ohj. Joris Ivens). Teoksen esittävät:
Meri Englund, viulu
Jussi Tuhkanen, alttoviulu
Jukka Rautasalo, sello
Aapo Järvinen, huilu
Olli Leppäniemi, klarinetti
Roope Gröndahl, piano

Taiteilijat

Ohjelma

Avoin kenraaliharjoitus

10.00-13.00

Tervetuloa seuraamaan Tapiola Sinfoniettan työskentelyä ja valmistautumista illan konserttiin. Avoimet kenraaliharjoitukset alkavat klo 10.00 ja päättyvät klo 13.00. Harjoituksista voi poistua myös tauolla. Harjoitusten esittely klo 9.50 Espoon kulttuurikeskuksen aulassa (2. krs.). Saavuthan ajoissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Hanns Eisler:

14 tapaa kuvata sadetta sekä elokuva Regen (1929), ohjaus Joris Ivens

Hans Eisler joutui maanpakoon Natsien noustua valtaan 1933, sai 1938 viisumin Yhdysvaltoihin ja loi siellä menestyksekkään uran elokuvasäveltäjänä.

Eislerin kamariyhtyeteos 14 tapaa kuvata sadetta valmistui 1941 musiikiksi Joris Ivensin mykkään dokumenttielokuvaan Rain (Sade; 1928). Se on sittemmin irronnut itsenäiseksi konserttikappaleeksi, jollaisena se on yksi Eislerin hienoimmista luomuksista, ja hän piti sitä itsekin parhaana kamarimusiikkiteoksenaan. Hän omisti teoksen aiemmalle opettajalleen Arnold Schönbergille, joka oli Eislerin tavoin maanpaossa Yhdysvalloissa ja jonka kotona oli teoksen kantaesitys tämän 70-vuotisjuhlissa 1944.

Eisler aloittaa teoksen perustana olevan 12-sävelrivin viittauksella Schönbergin nimeen (sävelet A-Es-C-H-B-G). Lyyrissävyisestä avauksesta teos kasvaa tunnelmiltaan vaihtelevaksi muunnelmasarjaksi. Eisler totesi – viitaten Euroopassa riehuneeseen suursotaan – että nimen voisi ymmärtää myös muodossa "14 tapaa olla surullinen arvokkaasti".

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Igor Stravinsky

Danses Concertantes

Stravinsky muutti Yhdysvaltoihin toisen maailmansodan puhkeamisen jälkeen vuonna 1939, ja asettui sinne pysyvästi koko loppuelämäkseen. Los Angelesissa vaikuttaneelle Werner Janssen -orkesterille kirjoitettu Danses Concertantes valmistui Hollywoodissa tammikuussa 1942.

Danses Concertantes on 24-jäseniselle kamariorkesterille sävelletty teos. Se on tarkoitettu konserttikäyttöä varten, mutta monet koreografit ovat kiinnostuneet siitä sen tanssillisen luonteen vuoksi.

Danses Concertantes on tyypillinen Stravinskyn uusklassisen kauden teos. Sen paitsi ajallinen myös musiikillinen lähisukulainen on Sinfonia in C, ja esimerkiksi Danses Concertantesin toisen osan Pas d'actionin alku on lähes identtinen sinfonian finaalin avauksen kanssa. Tanssillisuuden ohella toinen tunnusomainen piirre teoksessa on sen kudoksen konsertoiva kamarimusiikillisuus. Stravinsky käyttää vain harvoin täyttä esittäjistöä. Sen sijaan hän antaa tilaa soolojaksoille ja soitinryhmien dialogille.

Danses Concertantes on muodoltaan viisiosainen sarja, jonka kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä osaa soitetaan tauoitta. Teoksen aloittaa rytmisesti eloisa ja oikukas marssijohdanto, jonka lyhennetty kertaus myös päättää teoksen. Osista laajin on keskimmäinen, joka rakentuu teemasta ja sen neljästä muunnelmasta.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Claude Debussy / Leopold Stokowski

Clair de lune ja julkaisematon kohtaus elokuvasta Fantasy (Walt Disney Productions, 1940)

Debussyn suosituimpiin pianoteoksiin kuuluva sarja Suite bergamasque valmistui alun perin 1890, mutta Debussy korjaili sitä merkittävästi ennen sen julkaisemista 1905. Neliosaisen sarjan tunnetuin osa on kolmantena oleva Clair de lune (Kuutamo), yksi koko klassisen musiikin ikivihreistä suosikkikappaleista.

Clair de lunesta on tehty useita orkesteriversioita. Tunnettu englantilaiskapellimestari Leopold Stokowski (1882-1977), teki Clair de lune -orkestraationsa 1937, ja yhdessä vaiheessa sitä kaavailtiin mukaan Disneyn legendaariseen musiikilliseen piirroselokuvaan Fantasia (1940), jonka musiikin johtamisesta ja sovituksista Stokowski vastasi. Valmis Clair de lune -jakso, joka kuvaa öisiä näkymiä Floridan Evergladesin soilla valkoisine haikaroineen, jätettiin kuitenkin pois lopullisesta elokuvasta.

Clair de lune on nimensä mukaisesti herkin piirroin luonnosteltu nokturnaalinen tunnelmakuva. Stokowski on maalannut sen pianotekstuurin päälle hienostuneita orkesterivärejä, mutta vaikka hän on uskollinen alkuteoksen sävelmateriaalille, sovituksessa korostuu teoksen tunteikkuus. Mutta niinpä Debussyn alkuperäinen nimi kappaleelle olikin "Promenade sentimentale" (Sentimentaalinen kävely).

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Erich Korngold

Viulukonsertto

Korngoldia pidettiin Itävallan hienoimpana uutena säveltäjänä, ja hän nousi suosionsa huipulle oopperalla Die tote Stadt (1920). Ratkaiseva käänne tapahtui 1934, jolloin hän lähti Hollywoodiin ja jäi sille tielleen. Hän sävelsi 18 elokuvamusiikkia ja sai Oscarin elokuvista Anthony Adverse (Seikkailija) (1936) ja Robin Hoodin seikkailut (1938).

Kun Korngold 1946 päätti luopua elokuvamusiikista, hän oli hiljattain saanut valmiiksi viulukonserttonsa (1945). Teos edustaa tyyliltään samaa rikasilmeistä myöhäisromantiikkaa kuin hänen elokuvamusiikkinsa, ja hän hyödynsi sen teemoissa aiheita elokuvistaan.

Ensiosa alkaa lähes rakkauskohtauksen tapaan teemalla elokuvasta Another dawn (1937). Toinen, eloisampi teema on puolestaan elokuvasta Juarez (1939). Osan lopulla on orkesterirepliikkien katkoma kadenssi, ja osa päättyy huikeaan viulistiseen säihkeeseen. Keskiosassa (Romanssi) Korngold lainasi pääaiheen elokuvasta Anthony Adverse. Osa alkaa haaveellisen mietiskelevästi, mutta viulu saa osassa myös laulaa ja hehkua sydämensä kyllyydestä. Viulistisesti taiturillisen finaalin avausaiheessa on kansanmusiikin raikkautta; toisen teeman Korngold lainasi elokuvasta The Prince and the Pauper (1937).

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Taiteilijatapaaminen

n 21.00

Haastateltavina kapellimestari Dalia Stasevka ja viulisti Vadim Gluzman.
Järjestää: Sinfoniettan Ystävät ry

Palvelut

Näytä kaikki konsertit