Kantorowit

perjantai 26.1.2018 19.00 Kausikonsertti 3
25/19/11 € Espoon kulttuurikeskus
Platina 2017 Kulta 2017
perjantai 26.1.2018 19.00 25/19/11 € Espoon kulttuurikeskus
Platina 2017 Kulta 2017

Jean-Jacques ja Alexandre Kantorow, isä ja poika, johdattavat Saint-Saënsin solististen pianoteosten elegantteihin mutta samalla energisiin ranskalaistunnelmiin. Korngoldin Sinfoninen serenadi 1950-luvulta luo nostalgian kultaaman katsahduksen menneeseen romantiikan aikaanKantorowit

Taiteilijat

Ohjelma

Avoin kenraaliharjoitus

10.00 - 13.00

Tervetuloa seuraamaan Tapiola Sinfoniettan työskentelyä ja valmistautumista illan konserttiin. Avoimet kenraaliharjoitukset alkavat klo 10.00 ja päättyvät klo 13.00. Harjoituksista voi poistua myös noin klo 11.20 alkavalla tauolla. Harjoitusten esittely klo 9.50 Espoon kulttuurikeskuksen aulassa (2. krs.). Saavuthan ajoissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Camille Saint-Saëns

Rhapsodie d'Auvergne op. 73

Rhapsodie d'Auvergne pianolle ja orkesterille valmistui 1884 ja kuuluu Saint-Saënsin valloittavimpiin pienimuotoisiin solistikappaleisiin. Inspiraationlähteenä on ollut Keski-Ranskassa sijaitseva Auvergnen alue, joka tunnetaan rikkaasta kansanmusiikkiperinnöstään. Rhapsodie d'Auvergne -teoksessa auvergnelaiset sävelmät seuraavat toisiaan. Teos alkaa hitaalla jaksolla, joka kiinteytyy ensimmäiseksi teemaksi. Siitä kuullaan useampia versioita, joissa itse teemaa ei varsinaisesti muunnella mutta kylläkin sen esitystapaa. Toisena päävaiheena on raikassävyinen, eloisasti kieppuva tanssisävelmä, jonka esittää ensimmäiseksi oboe mutta johon pianokin pian tarttuu. Tempon kiihtyessä kuullaan kolmas, tasajakoinen kansanmusiikkiaihe, joka jatkaa edellisen vaiheen vauhdikasta virtuoosisuutta. Musiikki kiihtyy vielä entisestään, kunnes palataan takaisin alkujakson tunnelmiin ja teoksen avaussävelmään. Repäisevä loppu-presto sulkee teoksen.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä.

Erich Korngold

Sinfoninen serenadi jousiorkesterille op.39

Itävaltalais-unkarilaisen Erich Korngoldin nykyisin tunnetuin teos on ooppera Die tote Stadt, joka sai kantaesityksensä vuonna 1920. Vuoteen 1928 mennessä hänen asemansa oli niin vahva, että hänet valittiin Neue Wiener Tagblattin kyselyssä Schönbergin kanssa aikansa suurimmaksi säveltäjäksi. Vuonna 1934 elokuvaohjaaja Max Reinhardt houkutteli Korngoldin Hollywoodiin, jossa hän nousi aikansa arvostetuimpien elokuvasäveltäjien joukkoon kirjoittamalla musiikin 18 elokuvaan, joista hän sai kahdesti Oscarin.
Toisen maailmansodan jälkeen Korngold palasi jälleen soitinmusiikin pariin. Jousiorkesterille sävelletty Sinfoninen serenadi B-duuri (1948) kuuluu juuri tähän kauteen Korngoldin uralla. Se on usein jousitekstuuriltaan taiturillista, tyyliltään pohjimmiltaan myöhäisromantiikasta kumpuavaa musiikkia, jossa neliosainen kokonaismuoto voisi edustaa otsikon sinfonista ulottuvuutta.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä.

Camille Saint-Saëns

Pianokonsertto nro 3 es-duuri op. 29

Camille Saint-Saënsin tuotanto kattaa huikean pitkän kaistaleen länsimaisen musiikin historiaa, sillä hän aloitti uransa poikkeuksellisen varhain, jo 3-vuotiaana ja eli kypsään 86 vuoden ikään.
Saint-Saëns totesi "elävänsä musiikissa kuin kala vedessä" ja "tuottavansa sävellyksiä niin kuin omenapuu tuottaa hedelmiä". Hänen tuotantonsa kasvoi laajaksi ja kattaa monipuolisesti eri teoslajit. Historiallisesti merkittävimmäksi muodostui hänen työnsä sinfonioiden ja konserttojen säveltäjänä.
Saint-Saënsin kolmas pianokonsertto (1869) on harmonialtaan hänen muita konserttojaan kokeilevampi. Kokonaismuodoktaan kolmas pianokonsertto kuuluu Saint-Saënsin perinteisimpiin konserttoihin. Painokkaan ensiosan jälkeen salaperäisesti alkava hidas osa luo teokseen rauhallisemman vaiheen, josta musiikki liukuu tauotta eloisan taiturilliseen finaaliin.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Taiteilijatapaaminen

n. 21.00

Haastateltavina Jean-Jacques ja Alexandre Kantorow. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Järjestää: Sinfoniettan Ystävät ry,

Palvelut

Näytä kaikki konsertit