Nordlantic

perjantai 23.10.2020 19.00 Kausikonsertti
Alk. 29/23/12 € Espoon kulttuurikeskus
Platina 2020-2021 Hopea 2020-2021
Osta lippu
perjantai 23.10.2020 19.00 Alk. 29/23/12 € Espoon kulttuurikeskus
Platina 2020-2021 Hopea 2020-2021

Daníel Bjarnason on aikamme kiinnostavimpia taiteilijoita. Tässä konsertissa Bjarnasonin pianoteos Processions kuullaan Juho Pohjosen tulkitsemana. Lisäksi ohjelmassa on Brahmsin toinen sinfonia, joka hurmaa valoisuudellaan.

HUOM.  Koronavirusepidemian aikana konserteissa on poikkeusjärjestelyjä: istumapaikoissa on huomioitu turvavälit ja konserteissa ei ole väliaikaa. Ystävällisesti pyydämme tutustumaan poikkeusjärjestelyihin tästä linkistä ja noudattamaan pääsylipussa mainittua sisäänkäyntiä sekä verkkosivuillamme olevia saapumisaikoja.

Muutokset mahdollisia.

Taiteilijat

Ohjelma

Konserttiesittely

Klo 18:15-18:35, Tapiolasali

Tietokirjailija Kimmo Korhonen esittelee illan konsertin Tapiolasalissa.

Daníel Bjarnason

Processions

Daniel Bjarnason on muutaman viime vuosikymmenen aikana mahtavaan omaperäisyyteen ja rikkauteen kohonneen islantilaisen musiikin tunnetuin edustaja taidemusiikin puolella. Säveltäjänä hän liikkuu laajalla alueella, ja klassisten kokoonpanojen lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä myös kokeilevien rock-muusikoiden kanssa. Hänen musiikissaan voi olla yhtä lailla pitkiksi venyviä sointipintoja kuin kiihkeästi sykkivää motorisuutta, yhtä lailla lyyristä heleyttä kuin raastavaa karheutta. Hänen tuotantoonsa sisältyy orkesteri- ja kamarimusiikkia, solistiteoksia, kuoroteoksia, elokuvamusiikkia sekä Tanskan kansallisoopperan tilaama ja 2017 ensi-iltansa saanut ooppera Brødre (Veljekset).

Teoksessa Processions (2009) on vahva metamusiikillinen, muuhun musiikkiin sekä perinteisiin ilmaisutapoihin ja eleisiin eli "topoksiin" tietoisesti viittaava ja niistä ammentava ulottuvuus. Bjarnason on teoksessaan luonut eräänlaisen uustulkinnan romantiikan kauden suurieleisestä pianokonsertosta Tšaikovskin ja Rahmaninovin hengessä, vaikka hän ei teosta varsinaisesti konsertoksi olekaan nimennyt. Eleet ja tunnevoima kumpuavat romantiikasta ja hetkittäin muistakin historiallisista tyyleistä, mutta samalla musiikissa on vahvasti läsnä myös moderni oman aikamme säveltäjä.

Kolmiosaisen teoksen avausosa In Medias Res leikkautuu nimensä mukaisesti "suoraan keskelle asioita", pianon suuriin, sankarillista solistisuutta edustaviin eleisiin. Osa on ilmaisultaan ja tekstuureiltaan moni-ilmeinen, milloin mahdikkaan riitasointinen, milloin lyyrisen herkkävireinen modernisoidun nokturnin hengessä, milloin koraalisävyisesti liikkuva tai bachmaisen barokkisävyisesti etenevä. Keskiosa Spindrift muodostaa hymnimäisine ja seesteisine tunnelmineen rauhallisen suvannon, vaikka musiikki paisuukin siinä kahdesti suureen huipennuksiin. Tauotta seuraava finaaliosa Red-handed rakentuu päällekkäisten kerrostumien monitasoiseksi rytmiseksi riennoksi ja rynnistää eteenpäin kuin jokin mekanistinen kone.

Kimmo Korhonen

Johannes Brahms

Sinfonia nro 2

Palvelut

Näytä kaikki konsertit