MOZART 38

perjantai 6.4.2018 19.00 Kausikonsertti 7
25/19/11 €
Osta lippu

MOZART 38

perjantai 19.00 Kausikonsertti 7
25/19/11 € Espoon kulttuurikeskus
Osta lippu
perjantai 6.4.2018 19.00 25/19/11 € Espoon kulttuurikeskus

Tässä konsertissa vetovastuun ottaa Suomen menestyneimpiin jousikvartetteihin lukeutuva Meta4. Mozartin mestarillinen Prahalainen sinfonia saa seurakseen Ligetin varhaisen, kansallisväritteisen Romanialaisen konserton ja Schönbergin toisen kamarisinfonian.

Taiteilijat

Ohjelma

Avoin kenraaliharjoitus

10.00 - 13.00

Tervetuloa seuraamaan Tapiola Sinfoniettan työskentelyä ja valmistautumista illan konserttiin. Avoimet kenraaliharjoitukset alkavat klo 10.00 ja päättyvät klo 13.00. Harjoituksista voi poistua myös noin klo 11.20 alkavalla tauolla. Harjoitusten esittely klo 9.50 Espoon kulttuurikeskuksen aulassa (2. krs.). Saavuthan ajoissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Konserttiesittely

18.15 - 18.45

Esittelijänä Janne Koskinen. Vapaa pääsy. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

György Ligeti

Romanialainen konsertto

Unkarilaisen säveltäjämestarin György Ligetin elämän dramaattisin taitekohta osui joulukuuhun 1956, Unkarin kansannousuun, jonka jälkeisissä tunnelmissa hän päätti jättää kotimaansa. Erinäisten vaiheiden jälkeen hän onnistui pääsemään Itävallan puolelle, ja länteen hän myös jäi.
Ligetin elämän suuri käänne heijastuu myös hänen musiikissaan. Hän oli aiemmin joutunut sopeuttamaan teostensa lähtökohdat Unkarissa hyväksyttyjen tyylirajojen vaatimuksiin, mutta nyt hän koki olevansa vapaa etsiytymään sinne minne halusi.
Vaikka lähtö Unkarista jakaa Ligetin tuotannon kahteen aikakauteen ja vaikka niistä jälkimmäinen edustaa hänen kypsän kautensa musiikillista ajattelua, on hänen varhaisellakin tuotannollaan oma merkityksensä ja kiinnostavuutensa. Osaa varhaisteoksistaan Ligeti kielsi esittämästä. Jotkut taas pääsivät julkisuuteen Ligetin modernistisesta murroksesta huolimatta. Romanialainen konsertto (1951) oli tässä suhteessa eräänlainen rajatapaus, sillä aluksi Ligeti hylkäsi teoksen mutta myöhemmin hän päästi teoksen julkisuuteen korjailtuaan sitä 1990-luvun puolivälissä.
Romanialainen konsertto sijoittuu aikaan, jolloin Ligeti eli vahvasti paria sukupolvea vanhempien unkarilaismestarien Béla Bartókin ja Zoltán Kodályn vaikutusten alaisena. Hän on näiden tapaan käyttänyt lähtökohtana kansanmusiikista ammennettuja aineksia. Varsinkin yhteys Bartókiin - jota Ligeti kunnioitti suuresti läpi uransa - on läheinen. Selvimpänä sukulaisuus kuuluu energisessä päätösosassa.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Arnold Schönberg

Kamarisinfonia nro 2

Wolfgang Amadeus Mozart

Sinfonia nro 38 "Prahalainen"

Palvelut

Näytä kaikki konsertit