Mestarit ja kisällit

perjantai 1.2.2019 19.00 Erikoiskonsertti
Espoon kulttuurikeskus
perjantai 1.2.2019 19.00 Espoon kulttuurikeskus

Luvassa on sykähdyttäviä hetkiä, kun Tapiola Sinfoniettan ja Tapiolan nuorten sinfonikkojen muusikot konsertoivat yhdessä.
Tämä mestarien ja kisällien muodostama suurorkesteri esittää kapellimestari Jonas Rannilan johdolla vahvoja tunteita Prokofjevin Romeosta ja Juliasta, Mussorgskyn Näyttelykuvat sekä Sibeliuksen viulukonserton, jossa solistina on Espoon musiikkiopiston ja Sibelius-Akatemian kasvatti, 17-vuotias Rebecca Roozeman. Hän tuo ensi kertaa lavalle 10.1. saamansa OP Ryhmän Taidesäätiön omistaman Stradivarius-viulun vuodelta 1702. Useissa kilpailuissa palkittu Roozeman on nuoresta iästään huolimatta esiintynyt monien orkestereiden kanssa ja lukuisilla festivaaleilla sekä kotimaassasa että ulkomailla. Vuonna 2013 hän sai Pro Musica -palkinnon.

Taiteilijat

Ohjelma

Sergei Prokofjev

Montaquet ja Capuletit baletista Romeo ja Julia

Prokofjevin mestariteoksiin kuuluva baletti Romeo ja Julia valmistui lopulliseen muotoonsa 1936, pian sen jälkeen kun hän oli palannut Neuvostoliittoon parinkymmenen vuoden kiertolaiselämän jälkeen. Sittemmin hän laati yli kaksituntisesta kokoillan baletista kolme suosittua orkesterisarjaa konserttikäyttöä varten.

Orkesterisarjojen tunnetuin osa on toisen sarjan avaava Montaguet ja Capuletit, jonka musiikin Prokofjev kokosi kahdesta baletin numerosta. Osa kuvastaa kahden veronalaisen mahtisuvun vihanpitoa, joka aiheuttaa Romeon ja Julian tragedian.

Johdantovaiheessa asettuvat vastakkain musertavan raskaat soinnut ja jousten hiljaiset vastaukset. Varsinaisessa ydinvaiheessa, baletin Ritarien tanssissa, purkautuu esiin jylhän mahdikas ja tarttuva, ylös-alas kieppuva teema, jonka vastapainona on hillityn lyyrinen, alun perin Julian saapumista tanssiaisiin kuvastava taite.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Jean Sibelius

Viulukonsertto

Sibeliuksen viulukonsertto on nykyisin lajinsa soitetuin ja levytetyin 1900-luvulla sävelletty teos. Sibelius on sulauttanut siinä yhteen painokkaan sinfonisen kokonaislinjan ja kaikkia viulutaitureita kiehtovan virtuoosisuuden.

Ensiosan avaa eteerisesti värjyvä jousitausta, jonka ylle solisti alkaa piirtää upealinjaista melodiaansa. Muina aineksina ovat tummavärinen sivuteema sekä orkesterin dynaaminen lopputeema. Soolokadenssi saa tärkeän rakenteellisen tehtävän, sillä Sibelius on siirtänyt sen osan lopulta keskelle ja tehnyt siitä osan kehittelyjakson.

Puupuhaltimien pastoraaliset repliikit avaavat hitaan osan, joka on pitkälinjaisessa melodisuudessaan ja lämpimässä tunteikkuudessaan yksi Sibeliuksen kauneimmista. Osan keskellä on tummasti hehkuva orkesterinousu, jonka Sibelius manaa esiin alun puhallinaiheiden tehostetuilla versioilla.

Demonisen tanssillisessa finaalissa virtuoosisuus on paljaimmin esillä. Silti tässäkin erilaiset taiturieleet - viuhuvat rinnakkaisterssijuoksutukset, kaksois- ja kolmoisäänet, murtosoinnut, oktaavit, huiluäänet ja suuret intervallihypyt - kietoutuvat osaksi musiikillista ilmaisua ja entisestään syventävät osan dramatiikkaa.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Modest Mussorgsky, sov. Maurice Ravel

Näyttelykuvia

Helmikuussa 1874 Pietarissa järjestettiin Viktor Hartmannin, Musorgskin lähimpiin ystäviin kuuluneen venäläisen arkkitehdin ja taidemaalarin muistonäyttely. Tästä Musorgski sai idean sävellykseen, joka kuvaisi musiikin keinoin näyttelyn herättämiä tuntoja, ja tuloksena oli laaja pianosarja Näyttelykuvia.

Näyttelykuvia rakentuu kymmenestä Hartmannin maalauksia kuvaavasta osasta. Niiden lomassa on näyttelyssä vaeltelua ilmentäviä Promenade-osia, jollainen myös aloittaa koko teoksen.

Sarjan ilmaisu ulottuu tummista ja jopa painostavista tunnelmista ilmavaan leikkisyyteen. Edellistä edustavat osat Gnomus (Maahinen), Vanha linna, Bydlo (Puolalaiset härkävankkurit), Samuel Goldenberg ja Schuÿle (Rikas ja köyhä juutalainen) sekä Katakombit ja sen jatko Con mortuis in lingua morta, jälkimmäistä Tuileries, Kananpoikien tanssi munankuorissa ja Limogesin tori. Toiseksi viimeisen osan Baba Yagan vyörytykset purkautuvat suoraan osaan Kiovan suuri portti, joka luo sarjalle komeasointisen päätöksen.

Näyttelykuvia on tullut tunnetuksi myös useina kymmeninä siitä tehtyinä sovituksina, joissa se on muokattu mitä erilaisimmille kokoonpanoille. Näistä tunnetuin on Maurice Ravelin vuonna 1922 tekemä orkestraatio, jossa hän on virtuoosisena orkesterin mestarina pukenut sarjan osat upean värikylläiseen ja moni-ilmeiseen asuun.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Palvelut

Näytä kaikki konsertit