J. S. Bach: JOULUORATORIO

perjantai 10.12.2021 18.00 Erikoiskonsertti
Liput alk. 29/23/12 € + tilausmaksu alk. 1 € HUOM. Espoon tuomiokirkko
Osta lippu
perjantai 10.12.2021 18.00 Liput alk. 29/23/12 € + tilausmaksu alk. 1 € HUOM. Espoon tuomiokirkko

Tapiola Sinfonietta
Tapiolan kamarikuoro

Edward Ananian-Cooper, kapellimestari
Hannu Norjanen, kuoronjohtaja
Virva Puumala, sopraano
Jenny Carlstedt, mezzosopraano
Jussi Myllys, tenori
Kristian Lindroos, basso

J. S. Bach: Jouluoratorio BW248, kantaatit 1-3

HUOM. Ennakkotiedoista poiketen konsertti pidetään Espoon tuomiokirkossa.

Lippuja myydään myös ovella konserttia edeltävän tunnin ajan, klo 17-18. HUOM. Maksu käteisellä (maksukortti ei käy).

Ystävällisesti pyydämme tutustumaan turvallisuusohjeisiin.
Muutokset mahdollisia.

Taiteilijat

Ohjelma

Johann Sebastian Bach

Jouluoratorio BWV 248, kantaatit 1-3

Vuonna 1734 valmistunut jouluoratorio kuuluu Matteus- ja Johannespassion, Magnificatin ja h-molli-messun kanssa Bachin keskeisiin kirkollisiin sävellyksiin. Rakenteeltaan jouluoratorio on kuuden itsenäisestikin täysipainoisen kantaatin sarja. Kantaateista kolme ensimmäistä liittyvät varsinaisiin joulupäiviin, neljäs uudenvuodenpäivään, viides sitä seuraavaan sunnuntaihin ja viimeinen loppiaiseen. Kenties joulunaluspäivien rikkaasta konserttitraditiosta johtuu, että kolme ensimmäistä kantaattia ovat yleisemmin esillä.

Vaikka jouluoratorio - niinkuin Bach itsekin ajatteli - on koettavissa yhdeksi teokseksi, on sen erillisten kantaattien itsenäisyys merkillepantavaa, esimerkiksi niiden esityskokoonpano vaihtelee. Trumpetit tuovat loistoa ensimmäiseen, kolmanteen ja viimeiseen kantaattiin. Toisessa kantaatissa kiinnittää huomiota puupuhaltimien luomaan pastoraaliitunnelmaan, erityisesti kantaatin aloittavassa instrumentaalisessa sinfoniassa, jota joskus kutsutaan "Pastoraalisinfoniaksi". Neljännessä kantaatissa edellisen kantaatin säihkyvät trumpetit ovat vaihtuneet pehmeämmin soiviksi käyrätorviksi. Viides kantaatti on orkestraalisesti vähäulotteisin; ehkä voi kuitenkin mainita sen terzetton sooloviulustemman.

Jouluoratorion kuuteen kantaattiin sisältyy yhteensä 64 numeroa, joista parikymmentä on "parodioituja". Termi tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että musiikki on siirretty tähän teokseen jostain aiemmasta Bachin kantaatista. Tiettyä hämmennystä on aikoinaan herättänyt se, että 12 näistä aiemmasta tuotannosta lainatuista osista on kuulunut Bachin maallisiin kantaatteihin. Nyky- aikainen käsitys ei kuitenkaan koe Bachin maallisen ja kirkollisen tyylin välillä mitään ristiriitaa. Ei liioin Jouluoratorion mestarillisuus tai autenttisuus asetu tästä syystä kyseenalaiseksi, sillä yleensä Bach on omaa tuotantoaan lainatessaan muuntanut musiikin uudessa ympäristössä uuden ympäristön vaatimuksiin esimerkiksi soinnillisin keinoin. Näin Jouluoratorio on suurenmoinen mestariteos, Raamatun ja tarkemmin Luukkaan ja Matteuksen evankeliumien kertomusten ilmentäjä.

Kimmo Korhonen

Näytä kaikki konsertit