ITALIALAINEN JOULU

perjantai 23.11.2018 19.00 Kausikonsertti 8
25/19/11€
Osta lippu

ITALIALAINEN JOULU

perjantai 19.00 Kausikonsertti 8
25/19/11€ Espoon kulttuurikeskus
Osta lippu
perjantai 23.11.2018 19.00 25/19/11€ Espoon kulttuurikeskus

Kapellimestarina ja viulistina toimiva Riccardo Minasi avaa rikkaan näkymän italialaiseen barokkimusiikkiin, mukana sekä tuttuja että vähemmän tunnettuja säveltäjiä. Kuin lähestyvää joulukautta ennakoiden konsertissa kuullaan monia barokin ajalle ominaisia joulunajan soitinteoksia.

Taiteilijat

Ohjelma

Avoin kenraaliharjoitus

10.00-13.00

Tervetuloa seuraamaan Tapiola Sinfoniettan työskentelyä ja valmistautumista illan konserttiin. Avoimet kenraaliharjoitukset alkavat klo 10.00 ja päättyvät klo 13.00. Harjoituksista voi poistua myös noin klo 11.20 alkavalla tauolla. Harjoitusten esittely klo 9.50 Espoon kulttuurikeskuksen aulassa (2. krs.). Saavuthan ajoissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Giuseppe Antonio Brescianello

Sinfonia F-duuri

Giuseppe Antonio Brescianello (n. 1690-1758), loi varsinaisen uransa Stuttgartissa, jossa hän toimi mm. hovikapellimestarina 1717-37. Hänen suppeahkon tuotantonsa pääosa on soitinmusiikkia.

Sinfonia F-duuri on sinfonian varhaista kehityshistoriaa edustava, italialaisen ooppera-alkusoiton muotoa seuraava kolmiosainen teos, jossa energisen sähäkät äärijaksot kehystävät keskellä olevaa, pastoraaliseen tyyliin keinahtelevaa hidasta osaa.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Giuseppe Torelli

Joulukonsertto g-molli

Giuseppe Torelli (1658-1709) syntyi Veronassa mutta kävi musiikkiopintonsa Bolognassa paikallisen maestron Giocaomo Antonio Pertin johdolla ja pääsi myöhemmin viulistiksi kaupungin Accademia Filarmonicaan. Vuodesta 1707 hän kuului mahtavan San Petronion katedraalin orkesteriin ja sävelsi lukuisia teoksia sen esityksiä varten, luultavasti myös tässä kuultavan joulukonserton.

Torelli julkaisi vuosina 1686-1709 useita soitinteosten kokoelmia. Niistä viimeinen, vasta hiukan hänen kuolemansa jälkeen ilmestynyt opus 8, on 12 concerto grosson kokoelma, jonka kuudentena teoksena on joulua varten tarkoitettu konsertto g-molli, "concerto in forma di pastorale per il santo natale" niin kuin teoksen otsikko kertoo. Avausosassa hidas johdantovaihe vie pastoraalisesti 12/8-tahtilajissa keinuvaan Vivace-osaan. Keskellä on vakava hidas osa ja päätöksenä toinen Vivace-osa, jonka ilmaisussa on paikoin "pifferarien" tyyliin viittaavia urkupisteitä ja niiden ylle piirtyviä kansanomaisia melodioita.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Pietro Antonio Locatelli

Joulukonsertto f-molli

Pietro Antonio Locatelli (1695-1764) syntyi Bergmanossa lähellä Milanoa mutta asui nuorena Roomassa ja on saattanut opiskella siellä lyhyen aikaa itsensä Arcangelo Corellin johdolla. Hän loi kansainvälisen uran, jota siivitti hänen maineensa viuluvirtuoosina. Toimittuaan ensin vuoteen 1723 Roomassa hän vietti kiertelevää elämää eri puolilla Italiaa ja Saksaa kunnes asettui 1729 Amsterdamiin, jossa hän asui loppuelämänsä.

Locatellin joulukonsertto f-molli sisältyy hänen Roomassa säveltämäänsä ja 1721 julkaistuun ensimmäiseen concerto grossojen kokoelmaan. Viisiosaisen teoksen avaa vakavalla hitaalla jaksolla alkava osa, jonka loppujaksona on eloisa fuuga. Toisena osana on syvähenkinen Grave ja kolmantena elegantisti keinuva Andante, jota solistien ja suuremman soitinryhmän vuorottelu rikastaa. Neljättä osaa, sekin tempomerkinnältään Andante, sävyttää imitoiva kontrapunkti. Varsinainen sicilianon tahdissa keinuva joulupastoraali on teoksen päätöksenä.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Francesco Manfredini

Joulukonsertto C-duuri

Francesco Manfredini (1684-1762) opiskeli nuorena Bolognassa Torellin johdolla ja toimi pariinkin otteeseen Bolognan San Petronio –katedraalin orkesterissa viulistina. Viimeistään vuodesta 1727 lähtien hän toimi synnyinkaupungissaan Pistoiassa paikallisen katedraalin maestro di cappellana.

Manfredinin viehättävä joulukonsertto C-duuri sisältyy 1718 Bolognassa julkaistuun concerto grossojen kokoelmaan opus 3 ja on saanut otsikon "Pastorale per il Santissimo Natale". Joulutyylinen 12/8-tahtilajissa liikkuva pastoraaliosa on tällä kertaa jo avauksena ja sävyltään jouluhenkisen valoisa. Muina osina ovat tasapainoinen hidas osa (Largo) ja eloisasti keinahteleva päätös-allegro.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Lorenzo Gaetano Zavateri

Pastoraalikonsertto D-duuri

Lorenzo Gaetano Zavateri (1790-1764) syntyi Bolognassa ja opiskeli viulunsoittoa Torellin johdolla. Hänet valittiin 1717 Bolognan Accademia Filarmonican jäseneksi, ja hän liittyi 1720-luvulla San Petronion katedraalin arvostettuun orkesteriin.

Hänen suppean tuotantonsa tunnetuin kokoelma on 12 teosta sisältävä opus 1 (1735) Concerti di chiesa e da camera, johon myös kahdelle viululle kirjoitettu Pastoraalikonsertto sisältyy. Zavateri edustaa jo barokin myöhempää, uudesta galantista tyylistä vaikutteita saanutta vaihetta.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Gaetano Maria Shchiassi

Joulusinfonia D-duuri

Gaetano Maria Schiassi (1698-1754) syntyi Bolognassa ja pääsi viulistina jäseneksi Accademia Filarmonicaan. Hän työskenteli myöhemmin Saksassa Hessen-Darmstadtin hovissa kunnes päätyi 1734 Lissaboniin, jossa hän pääsi kuninkaallisen hovin muusikoksi ja oli perustamassa oopperataloa.

Hänen soitinteoksistaan tunnetuin on joulusinfonia "Sinfonia pastorale per il santissimo natale di nostro Jesu".

Chiassin joulusinfonia noudattaa kirkkosonaatin hidas-nopea-hidas-nopea-muotoa. Avauksena on jalopiirteinen adagio, jota seuraa eloisana kaanonina käynnistyvä allegro. Kolmas osa on staattinen, harmonioiltaan hitaasti vaihtuva largo, joka osoittaa, että Schiassi on tuntenut Vivaldinsa. Viimeisenä on joulusinfonialle pakollinen pastoraaliosa siciliano-rytmeineen, urkupisteineen ja kaikutehoineen. Päätöksen ylöspäisissä soinnuissa voi halutessaan kuulla enkelien nousevan paimenten keskuudesta takaisin taivaaseen joulun ilosanoman jälkeen.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Arcangelo Corelli

Joulukonsertto g-molli

Kuuluisin italialaisen barokin jouluaiheista soitinteoksista on Arcangelo Corellin (1653-1713) joulukonsertto. Teos sisältyy hänen viimeiseksi jääneeseen ja tunnetuimpaan julkaisuunsa, 12 concerto grossosta koostuvaan opukseen 6.
Corelli liitti g-molli-konserttoon maininnan "Fatto per la notte di Natale" (Tarkoitettu jouluyötä varten). Teos on luultavasti esitetty ensimmäisen kerran Roomassa jouluna 1690

Corellin Joulukonsertossa on kuusi osaa. Ensiosassa lyhyttä Vivace-avausta seuraa vakava, polyfoninen Grave-jakso. Toisena oleva Allegro on sähäkän energinen, solistiryhmän ja suuremman orkesteriryhmän keskinäisten asetelmien suhteen rikas osa. Kolmannessa osassa Adagio-jaksot sulkevat sisäänsä tasarytmisen, enemmän harmonisesti kuin melodisesti hahmotellun allegron. Seuraavina ovat eloisasti keinahteleva vivace ja tehokkaasti etenevä, tekstuureiltaan vaihteleva allegro. Viimeinen osa on sicilianon tapaan keinuva joulupastoraali lajinmukaisessa 12/8-tahtilajissa ja G-duuriin kirkastuneena.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Taiteilijatapaaminen

n. 21.00

Haastateltavana Riccardo Minasi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Järjestää: Sinfoniettan Ystävät ry.

Palvelut

Näytä kaikki konsertit