Arktisia säveliä

torstai 16.11.2017 14.00 Iltapäiväkonsertti
20 € sis. kahvitarjoilun Espoon kulttuurikeskus
torstai 16.11.2017 14.00 20 € sis. kahvitarjoilun Espoon kulttuurikeskus

Rautavaaran Cantus arcticus täyttää Tapiolasalin lintujen laululla.  Vuonna 1972 sävelletystä teoksesta on tullut yksi suomalaisen taidemusiikin kansainvälisesti tunnetuimmista ja esitetyimmistä teoksista.  Pohjoisia tunnelmia täydentää Šostakovitšin karheanvoimakas Kamarisinfonia.

Yleisön toive

Tapiola Sinfonietta pyysi yleisöltään toiveita Suomi100-juhlavuoden konserttiohjelmaan. Ehdotuksia saapui 22 kpl. Syyskuussa kuultiin Crusellin klarinettikonsertto nro 3 ja tässä konsertissa kuullaan Rautavaaran Cantus arcticus. Kiitos ehdotuksista!

Taiteilijat

Ohjelma

Einojuhani Rautavaara

Cantus Arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille

Rautavaaralta (1928-2016) tilattiin 1970-luvun alussa juhlakantaatti Oulun yliopiston ensimmäistä promootiotilaisuutta varten. Tavanomaisen solisteille, kuorolle ja orkesterille kirjoitetun juhlateoksen sijasta hän päättikin säveltää "konserton linnuille ja orkesterille", josta on myöhemmin tullut yksi Rautavaaran suosituimmista teoksista.
Cantus arcticuksessa linnut esiintyvät ääninauhalla, josta Rautavaara nauhoitti itse suuren osan Limingan kuuluisilla lintusoilla. Lintujen äänet muodostavat raikkaan kontrapunktin orkesterin täyteläisille ja pehmeille soinnuille.

Avausosa Suo alkaa huilujen sooloilla. Vähitellen lintujen sointikenttä nousee kuuluville, samoin jousien leveä pääaihe. Keskiosassa Melankolia nousee esiin tunturikiurun surumielinen laulu. Päätösosa Joutsenet kasvaa hurmioituneeseen huipennukseen, jossa joutsenten määrää on lisätty monistamalla nauhaosuutta. "Kuvittelin, että ne lentäisivät suoraan polttavaan aurinkoon asti", kuvaili säveltäjä.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä.

Dmitri Šostakovitš

Kamarisinfonia op. 73a

Šostakovitšin (1906-1975) nimissä esitetään useita "kamarisinfoniaksi" otsikoituja teoksia. Ne eivät ole hänen alkuperäisiä luomuksiaan vaan hänen jousikvartetoista tehtyjä sovituksia jousiorkesterille. Monien sovitusten takana on venäläinen alttoviulisti ja kapellimestari Rudolf Barshai, joka sai sovituksilleen täyden hyväksynnän säveltäjältä. Kamarisinfoniassa F-duuri op. 73a lähtökohtana on ollut Šostakovitšin kolmas jousikvartetto, jonka sovituksessa Barshai on täydentänyt jousistoa puupuhaltimilla ja harpulla.

Šostakovitšin kolmas jousikvartetto valmistui toisen maailmansodan jälkitunnelmissa 1946. Kun teos sai kantaesityksensä Moskovassa joulukuussa 1946, se herätti hämmennystä mm. ajoittaisen tuskaisuutensa ja moniselitteisen päätöksensä vuoksi. Jotkut kriitikot jopa kokivat, että teos oli verhottu hyökkäys Stalinia vastaan. Šostakovitš vetikin teoksen pois julkisuudesta, ja lähivuosina, aina Stalinin kuolemaan saakka 1953, sitä esitettiin vain yksityisissä tilaisuuksissa.

Kolmas kuuluu Šostakovitšin merkittäviin jousikvartettoihin. Se on tunnelataukseltaan vahva teos, jossa voi aistia yhtä lailla muistumia sodan tunnoista kuin syvän henkilökohtaista itsetilitystä. Siinä on myös yhteyksiä muutamiin hänen samanaikaisiin teoksiinsa.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä.

Palvelut

Näytä kaikki konsertit