Iltapäiväkonsertti 2

torstai 21.11.2019 14.00 Iltapäiväkonsertti
alk. 20 €, sis. leivoskahvin

Iltapäiväkonsertti 2

torstai 14.00 Iltapäiväkonsertti
alk. 20 €, sis. leivoskahvin Espoon kulttuurikeskus
torstai 21.11.2019 14.00 alk. 20 €, sis. leivoskahvin Espoon kulttuurikeskus

Beethovenin ”Pastoraalisinfonia” huumaa yltäkylläisillä luontoviittauksilla. Kapellimestarina iltapäiväkonsertissa on Klaus Mäkelä ja konsertin juontaa Jukka Rantamäki. Lipun hintaan sisältyy leivoskahvi.

Katso video: Klaus Mäkelä esittelee Beethoven VI -konsertin, jossa on myös iltapäiväkonsertissa esitettävä Beethovenin Pastoraalisinfonia.

Kauden 2019/2020 muut iltapäiväkonsertit:

To 10.10.2019 Iltapäiväkonsertti 1
To 5.3.2020 Iltapäiväkonsertti 3
To 16.4.2020 Iltapäiväkonsertti 4

Taiteilijat

Ohjelma

Ludwig van Beethoven

Sinfonia nro 6 F-duuri op. 68 "Pastoraali"

Beethovenin kuudes sinfonia on muodoltaan suhteellisen vapaa, tunnelmaltaan valoisa ja välitön, usein lempeän humoristinen. Jos Beethoven ei itse olisi antanut teokselle lisänimeä Pastoraalisinfonia, joku muu olisi sen varmasti tehnyt. Kuudennen sinfonian huomattavin piirre on sen väljä ohjelmallisuus.

Pastoraalisinfoniassa on epätavallisesti viisi osaa. Beethoven on antanut jokaiselle osalla musiikkia väljästi luonnehtivan otsikon. Jo ensiosa ”iloisten tunteiden herääminen maalle tultaessa” ilmentää teoksen vapautunutta ilmapiiriä. Osa ei sonaattimuotoisuudestaan huolimatta oli lainkaan jännitteinen. Usein kuviot pysähtyvät pitkiksi ajoiksi paikoilleen kuin nautiskelemaan tunnelmasta. ”Kohtaus puron rannalla” on rauhoittava luonnonidylli. Osan lopussa on kuuluisa linnunlaulukohtaus, jossa kuullaan partituurin mukaan satakieltä, viiriäistä ja käkeä. Kuvailevaisuudestaan huolimatta kohtaus liittyy motiivisesti osaan. Kolme viimeistä osaa soitetaan tauotta. ”Maalaisten iloinen yhdessäolo” on Beethovenia hyväntuulisimmillaan. Miten ihastuttavia detaljeja ovatkaan esimerkiksi muutaman kolpakollisen liikaa nauttineen fagotistin vakaat töräytykset. Äkkiä tunnelma synkkenee ja neljäs osa ”Rajuilma, myrsky” sananmukaisesti puhkeaa kuuluville. Osan tonaalinen epävakaus poikkeaa suuresti muun sinfonian harmonisesta levollisuudesta. Rajuilmaa seuraava ”Paimenlaulu; Iloiset ja kiitolliset tunteet myrskyn jälkeen” päättää teoksen valoisissa ja vapautuneissa merkeissä.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Palvelut

Näytä kaikki konsertit