Iltapäiväkonsertti 4

torstai 16.4.2020 14.00 Iltapäiväkonsertti
PERUTTU
torstai 16.4.2020 14.00 PERUTTU

Tapiola Sinfoniettan residenssitaiteilija Taavi Oramo esittelee kevätkauden viimeisessä iltapäiväkonsertissa kaksi suomalaista uuden sukupolven säveltäjiä; Heta Ahon ja Meriheini Luodon.

Huilisti-säveltäjä Heta Ahon sävellyksessä Kolme laulua Edith Södergranin teksteihin laulusolistina on Taavi Oramo.

Meriheini Luodon teos Metsänpeitto ammentaa aineksensa ikiaikaisen metsän äänistä ja tunnelmista. ”Halusin luoda tilan, jossa on samaa rauhaa ja yllättävyyttä kuin oikeassakin metsässä”, kertoo Luoto Ylen haastattelussa.  Metsänpeitto-levytys oli vuonna 2018 Teosto-palkintoehdokkaana. Tapiola Sinfoniettan konsertissa teos kuullaan Kalle Vainion orkestroimana ja viulusolistina on Meriheini Luoto.
Lue lisää: Meriheini Luoto Teoston haastattelussa.

PERUTTU.

 

Taiteilijat

Ohjelma

Heta Aho

Kolme laulua Edith Södergranin teksteihin

Heta Aho on helsinkiläinen säveltäjä ja huilisti ja ollut vuodesta 2015 lähtien kulttuurikomppania Eloan taiteellinen johtaja. Kolme Södergran-laulua ovat valmistuneet alun perin 2016-16 lauluäänelle ja pianolle. Tapiola Sinfoniettan konsertissa kantaesitettävän orkesteriversion (2017-18) kaksi ensimmäistä laulua on orkestroinut Heta Aho, kolmannen laulun Taavi Oramo Heta Ahon korjauksin. Säveltäjä kertoo teoksestaan seuraavaa:

” - Alussa (Det underliga havet) on meri: nuori puhuja seisoo rannalla, edessä koko tuleva elämä mahdollisuuksineen. Orkesterin tekstuuri muodostuu ylös alas uiskentelevista säveliköistä, kuin syvyyksien ihmeellisistä kaloista. Tekstin viime sanoilla 'mikä on tapahtunut sadussa, tapahtuu minullekin!' puhuja tuntuu kiroavan itsensä. Laulaja toistaa sanat 'skall hända även mig?' kuin aavistaen tulevan.

Toisessa runossa (Du som aldrig) kaikki elämän kerran antamat mahdollisuudet on hukattu. Puhujan elämänpiiri on kaventunut kotipuutarhan porteille - hän tuntuu piinaavan itseään kysymällä samat, katkerat kysymykset yhä uudelleen. Musiikki on suloista mutta samalla kammottavaa; laulumelodia laskeutuu hitaasti kuin 'verenpunainen aurinko'. Laulaja ei osallistu orkesterin tunnekuohuun, vaan katselee elämää etäältä, tappioonsa alistuneena.

Viimeisessä runossa (Revanche) puhuja tietää kuolevansa, mutta saa uutta rohkeutta ja päättää kostaa kohtalolleen. Aseena toimii taide, lyyra, jonka avulla voi saavuttaa kuolemattomuuden. Revanche on uhmakas ja itsevarma, loppua kohden kiihtyvä tanssi, joka päättyy hurjaan loikkaan kohti viimeistä tuntematonta.”

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Meriheini Luoto, orkestroinut Kalle Vainio

Metsänpeitto

Metsänpeitto on suomalaisessa kansanperinteessä elävä uskomus metsän yliluonnollisista voimista. Se on tila tai paikka, johon voi joutua metsässä. Metsänpeitossa oleva ihminen tai eläin ei ole enää täysin tämänpuolisessa maailmassa mutta ei täysin tuonpuoleisessakaan.

Metsänpeiton salaperäiseen maailmaan johdattelee viulisti ja säveltäjä Meriheini Luoto. Hänen taustansa muusikkona on kansanmusiikissa, ja hän valmistui Sibelius-Akatemiasta kansanmusiikin aineryhmästä vuonna 2016. Viime vuosina hän on avannut ilmaisuaan entistä enemmän kokeellisen musiikin, taidemusiikin ja improvisaation suuntiin.

Ensimmäinen Metsäpeitto-albumi ilmestyi vuonna 2017. Sen jälkeen Metsänpeitto-projekti on jatkunut uudella materiaalilla ja uudella levyllä (syksy 2019). Konserteissa levytysten materiaali elää esitystilanteesta ja –tilasta toiseen.

Tapiola Sinfoniettan konsertissa Metsänpeitto-materiaalia kuullaan ensimmäistä kertaa viululle ja kamariorkesterille muokattuna versiona. Sovittajana ja osin myös säveltäjänä on tässä versiossa ollut mukana Kalle Vainio (s. 1986), hänkin Meriheini Luodon tavoin monialaisesti musiikin kentällä liikkuva säveltäjä ja muusikko, jonka ilmaisuasteikko ulottuu kansanmusiikista minimalismiin ja elektroniseen musiikkiin.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Palvelut

Näytä kaikki konsertit