ILTAPÄIVÄKONSERTTI 4

torstai 16.4.2020 14.00 Iltapäiväkonsertti
alk. 20 €, sis. leivoskahvi
Osta lippu

ILTAPÄIVÄKONSERTTI 4

torstai 14.00 Iltapäiväkonsertti
alk. 20 €, sis. leivoskahvi Espoon kulttuurikeskus
Osta lippu
torstai 16.4.2020 14.00 alk. 20 €, sis. leivoskahvi Espoon kulttuurikeskus

Taavi Oramo marssittaa kauden toisessa profiilikonsertissaan esiin suomalaisia uuden sukupolven säveltäjiä. Heta Ahon kolmessa laulussa Edith Södergranin teksteihin Oramo tuo esiin uuden puolen myös itsestään, kun hän asettuu laulusolistiksi. Meriheini Luodon teos kaikuu kuin äänet metsässä: yllättävästi ja mielikuvitusta ruokkien.
Lipun hintaan sisältyy leivoskahvi.

Kauden 2019/2020 muut iltapäiväkonsertit:

To 10.10.2019 Iltapäiväkonsertti 1
To 21.11.2019 Iltapäiväkonsertti 2
To 5.3.2020 Iltapäiväkonsertti 3

Taiteilijat

Ohjelma

Heta Aho

Kolme laulua Edith Södergranin teksteihin

Heta Aho on helsinkiläinen säveltäjä ja huilisti ja ollut vuodesta 2015 lähtien kulttuurikomppania Eloan taiteellinen johtaja. Kolme Södergran-laulua ovat valmistuneet alun perin 2016-16 lauluäänelle ja pianolle. Tapiola Sinfoniettan konsertissa kantaesitettävän orkesteriversion (2017-18) kaksi ensimmäistä laulua on orkestroinut Heta Aho, kolmannen laulun Taavi Oramo Heta Ahon korjauksin. Säveltäjä kertoo teoksestaan seuraavaa:

” - Alussa (Det underliga havet) on meri: nuori puhuja seisoo rannalla, edessä koko tuleva elämä mahdollisuuksineen. Orkesterin tekstuuri muodostuu ylös alas uiskentelevista säveliköistä, kuin syvyyksien ihmeellisistä kaloista. Tekstin viime sanoilla 'mikä on tapahtunut sadussa, tapahtuu minullekin!' puhuja tuntuu kiroavan itsensä. Laulaja toistaa sanat 'skall hända även mig?' kuin aavistaen tulevan.

Toisessa runossa (Du som aldrig) kaikki elämän kerran antamat mahdollisuudet on hukattu. Puhujan elämänpiiri on kaventunut kotipuutarhan porteille - hän tuntuu piinaavan itseään kysymällä samat, katkerat kysymykset yhä uudelleen. Musiikki on suloista mutta samalla kammottavaa; laulumelodia laskeutuu hitaasti kuin 'verenpunainen aurinko'. Laulaja ei osallistu orkesterin tunnekuohuun, vaan katselee elämää etäältä, tappioonsa alistuneena.

Viimeisessä runossa (Revanche) puhuja tietää kuolevansa, mutta saa uutta rohkeutta ja päättää kostaa kohtalolleen. Aseena toimii taide, lyyra, jonka avulla voi saavuttaa kuolemattomuuden. Revanche on uhmakas ja itsevarma, loppua kohden kiihtyvä tanssi, joka päättyy hurjaan loikkaan kohti viimeistä tuntematonta.”

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Meriheini Luoto, orkestroinut Kalle Vainio

Metsänpeitto

Metsänpeitto on suomalaisessa kansanperinteessä elävä uskomus metsän yliluonnollisista voimista. Se on tila tai paikka, johon voi joutua metsässä. Metsänpeitossa oleva ihminen tai eläin ei ole enää täysin tämänpuolisessa maailmassa mutta ei täysin tuonpuoleisessakaan.

Metsänpeiton salaperäiseen maailmaan johdattelee viulisti ja säveltäjä Meriheini Luoto. Hänen taustansa muusikkona on kansanmusiikissa, ja hän valmistui Sibelius-Akatemiasta kansanmusiikin aineryhmästä vuonna 2016. Viime vuosina hän on avannut ilmaisuaan entistä enemmän kokeellisen musiikin, taidemusiikin ja improvisaation suuntiin.

Ensimmäinen Metsäpeitto-albumi ilmestyi vuonna 2017. Sen jälkeen Metsänpeitto-projekti on jatkunut uudella materiaalilla ja uudella levyllä (syksy 2019). Konserteissa levytysten materiaali elää esitystilanteesta ja –tilasta toiseen.

Tapiola Sinfoniettan konsertissa Metsänpeitto-materiaalia kuullaan ensimmäistä kertaa viululle ja kamariorkesterille muokattuna versiona. Sovittajana ja osin myös säveltäjänä on tässä versiossa ollut mukana Kalle Vainio (s. 1986), hänkin Meriheini Luodon tavoin monialaisesti musiikin kentällä liikkuva säveltäjä ja muusikko, jonka ilmaisuasteikko ulottuu kansanmusiikista minimalismiin ja elektroniseen musiikkiin.

Lyhennetty Kimmo Korhosen tekstistä

Palvelut

Näytä kaikki konsertit