Verkkokonsertti: Hetkiä V - Ystävyyden säveliä

sunnuntai 7.3.2021 15.00 Kamarimusiikkia
YouTube
sunnuntai 7.3.2021 15.00 YouTube

Koronavirustilanteesta johtuen livekonsertti on peruttu, mutta konsertti esitetään Tapiola Sinfoniettan YouTube-kanavalla sunnuntaina 7.3.2021 klo 15. Suora linkki lähetykseen: Ystävyyden säveliä

Kati Rantamäki, viulu
Satu Elijärvi, piano

Carl Wilhelm Stenhammar: Kaksi tunteellista romanssia op. 28
Jean Sibelius: Viulusonaatti F-duuri op. 12
Carl Nielsen: Kaksi fantasiakappaletta op. 2
Carl Wilhelm Stenhammar: Viulusonaatti a-molli op. 19

Stenhammar oli aikansa huippupianisti ja yksi Ruotsin merkittävimmistä säveltäjistä. Hänen läheinen ystävyytensä ja kollegiaalinen kanssakäymisensä Sibeliuksen ja Nielsenin kanssa ei voinut olla vaikuttamatta hänen sävelkieleensä. Eräässä kirjeessä Sibelius kirjoittaa: ”En ole pitkän elämäni aikana tavannut ketään niin jalon idealistista henkilöä kuin Wilhelm Stenhammar. Olen onnellinen siitä, että sain olla hänen ystävänsä. Mitä hän merkitsikään taiteelleni!”

Sonaatti viululle ja pianolle F-duuri (1889) on Jean Sibeliuksen (1865–1957) nuoruuden teos. Kansanlaulu- ja masurkkamuistumia sisältävässä teoksessa on tyypillisesti romanttinen sonaattimuoto. Säveltäjä avasi kirjeessä sedälleen ”reippaan ja rohkean” teoksensa ohjelmaa: Andante-osassa laulaa kansanlauluaihetta suomalaistyttö, jota pojat nopeammassa jaksossa koittavat houkutella tanssiin. Finaalissa vietetään juhannusaattoa: Niityllä on väkeä leikkimässä ja laulamassa, kun yhtäkkiä heidän keskelleen putoaakin meteoriitti. Tunnelma vakavoituukin tilapäisesti, mutta vain kääntyäkseen synkän komeaksi ja lopulta jälleen leikkisän iloiseksi.

Ruotsalainen Wilhelm Stenhammar (1871–1927) oli Sibeliuksen ystävä, jolle tämä omisti 6. sinfoniansa. Stenhammaria pidettiin maansa parhaana pianistina, jonka piano-opettaja Richard Andersson oli ollut itsensä Clara Schumannin oppilas. Stenhammarin alkujaan orkesterisäestykselliset romanssit (1910) vetoavat kuulijaan avoimella tunteellisuudellaan, kun aiemmin syntyneen a-molli–sonaatin (1901) laveissa linjoissa ja vuolaassa piano-osuudessa puhuttelee suureellinen Grand Manner -tyyli. Stenhammar ihaili tanskalaista viulisti-kapellimestari-säveltäjä Carl Nielseniä (1865–1931), joka oli niin ikään Sibeliuksen ystävä. Nielsenin alun perin oboelle ja pianolle säveltämät fantasiakappaleet (1889) kuullaan nyt viululla ja pianolla esitettynä. Säveltäjä luonnehti itse varhaista opustaan kuvaillen, miten kauniiden ja humorististen karakterien lomasta kuultaa pohjoismainen luonto kuutamossa havisevine metsineen. Luontonäyt, kansalliset aiheet sekä pittoreski henki sitovat konsertin ilmaisuvoimaiset teokset myöhäisromanttiseksi kokonaisuudeksi juhlistaen säveltäjiensä välistä ystävyyttä.

Teksti: Kati Rantamäki ja Satu Elijärvi

Taiteilijat

Ohjelma

Carl Wilhelm Stenhammar

Kaksi tunteellista romanssia op. 28

Jean Sibelius

Viulusonaatti F-duuri op. 12

Carl Nielsen

Kaksi fantasiakappaletta op. 2

Carl Wilhelm Stenhammar

Viulusonaatti a-molli op. 19
Näytä kaikki konsertit