HETKIÄ II: KVARTETTIKUTSUT

sunnuntai 7.10.2018 15.00 Hetkiä II
15/10/6 € Sellosali
sunnuntai 7.10.2018 15.00 15/10/6 € Sellosali

KVARTETTIKUTSUT SELLOSALISSA

Säveltäjä ja viuluvirtuoosi Louis Spohr esiintyi 1800-luvun alkupuolella ympäri Eurooppaa. Hän soitti usein myös yksityisten ihmisten salongeissa pidetyissä kotikonserteissa. Näillä kvartettikutsuilla Spohr esiintyi parhaiden paikallisten muusikoiden kanssa ja toi mukanaan omien teostensa lisäksi myös mm. hyvän ystävänsä Ludwig van Beethovenin jousikvartettoja.
Sellosalissa Tapiola Sinfoniettan sellisti Jukka Kaukolan kokoama kvartetti esittää salonkikonserttien hengessä kolme romantiikan ajan jousikvartettoa.

Lous Spohr: Jousikvartetto nro 1 Es-duuri
Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 6 B-duuri
Ferdinand Ries: Jousikvartetto nro 2 G-duuri

Louis Spohria (1784—1859) arvostettiin erityisesti hänen musiikkinsa ekspressiivisyyden vuoksi. Hän yhdisti musiikissaan yhtälailla elegisyyttä, huokailevuutta, unelmaisuutta kuin myös kärsimystä ja suuruutta. Usein hänen musiikistaan on käytetty luonnehdintoja “intohimoinen melankolia” tai “jalo melankolia”. Hetkiä-konsertissa saadaan kuulla, miten nämä luonnehdinnat pätevät hänen jousikvartettoonsa.
Ludwig van Beethovenin (1770-1827) jousikvartetto nro 6 esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1801, mutta yhä tänään se onnistuu hemmottelemaan kuulijoita omalaatuisella rytmiikalla, hienostuneella melankolialla kuin myös häivähdyksillä saksalaisista maalaistansseista.
Ferdinand Ries (1784-1838) sävelsi kaiken kaikkiaan 26 jousikvartettoa. Hän oli Beethovenin oppilas, joten monissa hänenteoksissaan, myös kvartetossa nro 2, on beethoveniaanisia piirteitä.Tästä Beethoven ei ollut kovin mielissään. Niin tai näin, erityisesti tiukkatempoinen finaali pitää mielenkiinnon yllä alusta loppuun.

Yle Radio 1 taltioi konsertin.

Taiteilijat

Ohjelma

Louis Spohr

Jousikvartetto nro 1 Es-duuri

Ludwig van Beethoven

Jousikvartetto nro 6 B-duuri

Ferdinand Ries

Jousikvartetto nro 2 G-duuri

Palvelut

Näytä kaikki konsertit