Hetkiä I: Kuninkaan kvartetot

sunnuntai 12.9.2021 15.00 Kamarimusiikkia
Alk. 15/10/10 € + tilausmaksu Sellosali
sunnuntai 12.9.2021 15.00 Alk. 15/10/10 € + tilausmaksu Sellosali

Preussin kuningas Friedrich Wilhelm II oli innokas ja taitava amatöörisellisti, jolle monet 1700-luvun lopun säveltäjät omistivat kamarimusiikkiteoksia. Niinpä tässä konsertissa kuultavissa jousikvartetoissa sellisti saa totuttua useammin myös melodioita soitettavakseen. Kvartetot soitetaan tuon aikakauden soittimilla. 

Hannu Vasara, viulu
Mervi Kinnarinen, viulu
Ritva Kaukola, alttoviulu
Jukka Kaukola, sello

Preussin kuningas Fredrich Wilhelm ll:n (1744-1797) maine valtionjohtajana ei ole kummoinen, mutta hänen ansionsa musiikin saralla ovat sitäkin suuremmat. Kiitos tästä kuuluu hänen kasvattisedälleen, joka huolehti siitä, että Fredrik Wilhelm sai monipuolisen yleissivistyksen, erityisesti musiikkikoulutuksen

Erityisen lähellä kuninkaan sydäntä oli soitinmusiikki, varsinkin kamarimusiikki. Kuninkaan hovissa työskenteli ja vieraili aikansa kuuluisimpia säveltäjiä Mozartista ja Beethovenista lähtien. Fredrich Wilhelmin suosikkisäveltäjä oli aikansa nimekkäin sellovirtuoosi Luigi Boccherini. Hän ei vieraillut hovissa, mutta kuningas tilasi häneltä yhteensä 56 teosta. Myöskään Ignaz Pleyel ei tiettävästi vieraillut hovissa, mutta omisti kuninkaalle sävellyksiään..

Fredrich Wilhelm ll oli intohimoinen ja ilmeisen taitava sellisti, jonka päiväohjelmaan kuului kaksi tuntia sellonsoittoa ja kamarimusiikkia. Hän myös soitti hovissa järjestetyissä kamarimusiikki- ja oopperaesityksissä. Opettajinaan hänellä oli alan parhaita sellistejä, tärkeimpänä heistä Jean Pierre Duport.

Jousikvartetto oli 1700-luvun puolivälin jälkeen sävellymuotona vielä kehitysvaiheessa. Avaintekijä lajin kehitykselle oli sellon irtautuminen perinteisestä continuo-roolista kohti musiikillisesti monipuolisempaa ja teknisesti haastavampaa sävellystyyliä. Tähän Fredrich Wilhelm ll vaikutti merkittävästi.

Ystävällisesti pyydämme tutustumaan turvallisuusohjeisiin.
Muutokset mahdollisia.

Taiteilijat

Ohjelma

Luigi Boccherini

Jousikvartetto op. 52 nro 1 C-duuri G. 232

Ignaz Pleyel

Jousikvartetto g-molli Ben. 339

Wolfgang Amadeus Mozart

Jousikvartetto nro 23 F-duuri K590
Näytä kaikki konsertit