AMERICANA

perjantai 19.11.2021 19.00 Kausikonsertti
Alk. 29/23/12 € + tilausmaksu. Lipunmyynti alkaa 9.8.2021. Espoon kulttuurikeskus

Kolumbialainen kapellimestarikomeetta Lina Gonzales-Granados sukeltaa syvälle amerikkalaisen musiikin moniulotteiseen maailmaan. 1900-luvun yhdysvaltalaisen klassikon Samuel Barberin viulukonsertto huokuu romanttisen hehkeää melodisuutta. Solistina on vuoden 2015 Sibelius-viulukilpailun voittaja Christel Lee.
Jessie Montgomeryn ja George Walkerin teokset tuovat mukaan afroamerikkalaisten säveltäjien äänen, ja argentiinalaisen tangon uudistajan Astor Piazzollan Tangazo vie Buenos Airesin värikkäisiin tunnelmiin.

YLE Radio 1 taltioi konsertin.

Taiteilijat

Ohjelma

Avoin kenraaliharjoitus 3

Avoin kenraaliharjoitus Tapiolasalissa klo 10-13.
Liput alk. 5 €, Lippupiste.
Lipunmyynti alkaa elokuussa.

Samuel Barber

Viulukonsertto op. 14

Samuel Barber (1910-1981):
Viulukonsertto op. 14

Samuel Barber kuuluu sukupolvensa tunnetuimpiin yhdysvaltalaisiin säveltäjiin. Suuri yleisö tuntee hänet parhaiten teoksesta Adagio jousille, joka on jousiorkesterille tehty sovitus hänen h-molli-jousikvartettonsa (1936) hitaasta osasta ja josta valmistui sittemmin myös kuoroversio nimellä Agnus Dei. Sekä Adagio jousille että muukin Barberin varhaistuotanto todistaa romanttisine äänenpainoineen vahvasta sitoutumisesta perinteeseen. Toisen maailmansodan jälkeen Barberin musiikki terävöityi uusklassismin suuntaan mutta ei yleensä luopunut tonaalisista lähtökohdistaan. Barberin huomattavimpia teoksia ovat oopperat, sinfoniat, konsertot sekä laajat kamarimusiikkiteokset.
Viulukonsertto on valmistunut ensimmäisenä Barberin kolmesta konsertosta vuosina 1939–40; kaksi muuta ovat sellokonsertto (1945) sekä Pulitzer-palkittu pianokonsertto (1962). Viulukonsertto on vakiinnuttanut asemansa lajinsa ehkä soitetuimpana amerikkalaisena teoksena. Sen keskeisiä piirteitä ovat romanttinen lämpö ja melodisuus, ja säveltäjä luonnehti itsekin teosta "lyyriseksi ja varsin intiimiksi".
Tavanmukaista kolmiosaista konserttomuotoa noudattavan teoksen ensiosa alkaa suoraan solistin esittelemällä romanttisen laulavalla pääteemalla, ja vaikka musiikki kasvaa muutaman kerran uhkeaan nousuun, osassa korostuvat nimenomaan romanttisuuden lyyriset ulottuvuudet. Laajahkolla oboesoololla alkava hidas osa on surumielisen intiimiä, herkän haikeata musiikkia, joka saa kovemman ja ankaramman ilmeen vain hetkeksi osan keskivaiheilla. Vastapainoksi kahden ensimmäisen osan tunnelmalliselle laulavuudelle finaali on ilmeeltään uusklassisempi ja modernimpi. Se on lyhyt ja rytmisesti eloisa virtuoosikappale, jonka siivitettyä vauhtia horjauttaa muutama terävä orkesteri-isku.

Kimmo Korhonen

Jessie Montgomery

Strum

George Walker

Lyric for Strings

Astor Piazzolla

Tangazo

Taiteilijatapaaminen

Taiteilijatapaaminen konsertin jälkeen Tapiolasalissa.
Haastateltavina kapellimestari Lina Gonzalez-Granados ja viulisti Christel Lee.
Järj. Sinfoniettan Ystävät ry.
Vapaa pääsy

Palvelut

Näytä kaikki konsertit