AFTER WORK

perjantai 25.3.2022 17.30 After Work
Alk. 25/20/10 € + Tilausmaksu Espoon kulttuurikeskus
Osta lippu
perjantai 25.3.2022 17.30 Alk. 25/20/10 € + Tilausmaksu Espoon kulttuurikeskus

Kevään toisessa After Work –konsertissa soi viikon kausiohjelmassa maailman ensiesityksenä kuultu uusi versio Schubertin E-duurisinfoniasta! Teos esitellään ohjelman yhteydessä, ja väliajattomaan, noin tunnin kestävään tapahtumaan on helppo yhdistää rentouttava hetki Kulttuurikeskuksen ravintolassa. Kaikille sopivaan viikonlopun aloitukseen olet tervetullut sellaisena kuin olet!

Tutustu myös kevään ensimmäiseen After Work-konserttiin Tapiola Sinfoniettan taiteellisen partnerin Ryan Bancroftin seurassa.

Ystävällisesti pyydämme tutustumaan turvallisuusohjeisiin.
Muutokset mahdollisia.

Taiteilijat

Ohjelma

Franz Schubert

Sinfonia E-duuri (koostettu luonnoksista D 729, D 936 ja D 708)

Keskeneräisyys on antanut nimensä yhdelle Schubertin tunnetuimmista teoksista, sinfonialle h-molli, mutta häneltä tunnetaan suuri määrä muitakin keskeneräisiä teoshankkeita. Hän oli luonteeltaan spontaania säveltäjätyyppiä, ja jos työ ei sujunut eikä musiikkia syntynyt, hän saattoi jättää yksinkertaisesti sävellystyön kesken ja siirtyä uuden teoksen pariin. Tämän käytännön jäljiltä Schubertilta tunnetaan luonnoksia ja materiaalia useisiin keskeneräisiksi jääneisiin teoksiin, paitsi sinfonioihin myös laajamuotoisiin piano- ja kamarimusiikkiteoksiin.
Schubertin jälkeenjääneistä sinfonialuonnoksista on tehty useita rekonstruktioita. Tässä konsertissa kuullaan uusi itävaltalaisen säveltäjän Richard Dünserin (s. 1959) vuonna 2020 tekemä rekonstruktio, jossa on yhdistetty materiaalia kolmesta sinfoniahankkeesta. Mukana on myös Mario Venzagon rekonstruoima scherzo (D 936).
Pisimmälle viety näistä hankkeista on sinfonia E-duuri (D 729), jota Schubert sävelsi elokuussa 1821 mutta jonka hän siirsi sivuun keskittyäkseen oopperaansa Alfonso und Estrella. Hän sai sinfoniasta valmiiksi orkesteripartituuriksi ensiosan hitaan johdannon ja 110 tahtia ensiosan nopeaa allegro-jaksoa. Schubert on lisäksi hahmotellut teosta koko sen 1350-tahtiselta pituudelta mutta usein pelkän melodialinjan ja silloin tällöin myös bassolinjan tai kontrapunktisten vastaäänten osalta. Lisäksi keskeneräisestä nuotista voi päätellä jotain teoksen orkestraatiosta. Teoksesta on tehty useita täydennettyjä versioita, jotka tunnetaan Schubertin sinfoniana nro 7.
Sinfonia D-duuri (D 936) oli puolestaan työn alla Schubertin elämän viimeisten viikkojen aikana loka-marraskuussa 1828 ja mitä ilmeisimmin jäi hänen viimeiseksi teoksekseen. Kolmesta osasta keskimmäinen on lähes valmis, kaksi muuta ovat luonnosversioina. Tämä sinfonia identifioitiin Schubertin säilyneiden käsikirjoitusten joukosta vasta 1970-luvulla ja on sittemmin täydennetty esityskelpoiseksi, jollaisena se on saanut järjestysnumeron 10.
Vuosilta 1820-21 on säilynyt lisäksi keskeneräinen D-suuri-sinfonian luonnos (D 708) pianoversiona. Siitä on säilynyt luonnoksia ensimmäisen, toisen ja neljännen osa alkujaksoihin sekä lähes täydellinen luonnos kolmantena olevaan scherzo-osaan.

Teksti: Kimmo Korhonen.

Palvelut

Näytä kaikki konsertit